BEDRIFTSTEKNOLOGI

Test: Nokia 9210

Nokias slagskip – gjennomtestet

Nokias nye 9210 Communicator er den første enheten som gjør bruk av Symbian-operativsystemet, og gjør på ingen måte skamme på ordtaket om at skjønnhet kommer innenfra.

24. sep. 2001 - 11:25

Som en av verdens ledende produsenter av mobiltelefoner har Nokia etter hvert kommet i en situasjon hvor man stiller visse forventninger til både utseende og kvalitet på selskapets produkter - noe som til en viss grad innfris med Nokia 9210.

Denne telefonen, som er etterfølgeren til mursteinen 9110, har en alldeles nydelig 12-bit skjerm, bruker som første enhet i verden Symbian-operativsystemet i sin helhet og har både hurtighet og styrke så det holder. Utvalget av programvare som er innebygd i telefonen er også svært godt, men dessverre er ikke alt som har blitt klekt ut i de finske skoger blitt like bra.

I denne testen går vi gjennom Communicator til minste detalj. Foreløpig konklusjon er:

Positivt: Glimrende skjerm, intuitivt operativsystem og lang batterilevetid
Negativt: Dårlig internt tastatur og sen synkronisering

Sjekk punktene under for å finne ut hva digi.nos anmelder synes om Communicator, etter å ha foretatt en skikkelig lang-test av den.

Nokia 9210 med åpent deksel. <i>Foto: Nokia</i>
Nokia 9210 med åpent deksel. Foto: Nokia

Maskinvaren

Nokia har vært med i gamet en stund, og vet derfor hva folk ønsker å finne når de åpner esken med sin nye mobiltelefon; så lite som mulig. I tillegg til selve telefonen inneholdt vår kun strømforsyning og seriellkabelen for synkronisering samt manualene i en egen liten beholder.

Når det gjelder utseendet har 9210 vært heldigere enn lillebroren 9110, men det gjenstår fremdeles litt arbeid før man kan kalle det noe annet enn en pent avrundet murstein. Likevel; Nokia 9210 er et arbeidsverktøy, og ser også ut som et. Telefonen kan ved første øyeblikk forveksles med en eldre modell fra slutten av 80-tallet, siden den har knapper og skjerm på utsiden så vel som innsiden, og disse fungerer akkurat som på en hvilken som helst annen Nokia-telefon - med bransjens kanskje beste brukergrensesnitt.

På bunnen av telefonen finnes tilkoblingen for synkroniseringskabelen samt handsfree-sett og andre former for tilbehør, samt at IR-porten er plassert der. På toppen av telefonen finnes antennen som kan flippes ut, og på baksiden finnes portene for SMS-kortet og eventuelle MMC-utvidelseskort som telefonen benytter seg av for å utvide minnet.

Det er derimot på innsiden at 9210 virkelig kommer til sin rett, med en nydelig fargeskjerm som kan vise 4096 farger med en oppløsning på 640 x 200 piksler, samt et fullt QWERTY-tastatur som fås både i engelsk (som på vår testenhet) og flere lokale tilpasninger, inkludert norsk. Dette tastaturet har en rad med hurtigtaster som tar deg til de mest brukte applikasjonene, samt at Shift- og Ctrl-tastene lar deg gjøre tastekombinasjoner for en rekke andre funksjoner i tillegg.

De to andre hovedknappene for å navigere på 9210 er Menu-knappen, som til enhver tid feller ned en meny som gir tilgang til en rekke alternativer - mye likt en hvilken som helst meny i en Windows-applikasjon - og en fireveis navigasjonsknapp som brukes til å navigere mellom forskjellige valg på skjermen. Dette er ikke en virtuell "mus", men lar deg hoppe mellom bokser og bla i lister ved å velge retning

Programvaren

Siden selve operativsystemet er nytt, og langt mer avansert enn noe annet brukt i Nokias telefoner tar vi en kjapp liten gjennomgang før vi går videre. Kort sagt er Symbian-operativsystemet utviklet av et konsortium Nokia er en del av, et fullverdig PDA-operativsystem på linje med Palm OS eller Windows CE (som brukes i Pocket PC-enheter). En grei måte å tenke på det er å sammenligne det med Windows 3.x eller deromkring når det gjelder tilgjengelig funksjonalitet - dog faktisk enda litt mer avansert når det gjelder kommunikasjonsmuligheter.

Operativsystemet i seg selv er veldig raskt, og det gjelder også alle de innebygde applikasjonene samt noen vi installerte under testingen. Som jeg nevnte tidligere finnes det en egen rad med hurtigtaster for å få tilgang til de mest brukte applikasjonene, som inkluderer knappene Desk, Tel, Messaging, Internet, Calendar, Office og Extras.

Desk-applikasjonen er mer eller mindre skrivebordet ditt, hvor det du kan gjøre er å lage snarveier til dokumenter du har lagret på 9210, samt å lagre skrevne notater. Tel er stedet hvor telefoni foregår, og her kombineres informasjon fra SIM-kortet ditt og kontaktinformasjon fra en PIM-applikasjon på PC-en din dersom du har satt opp synkronisering mellom 9210 og denne. Her har du også tilgang til vanlig Nokia-funksjonalitet så som profiler, ringetoner og lignende.

Messaging-applikasjonen integrerer SMS-beskjeder, e-post og mottatte fakser i et enkelt og oversiktlig oppsett, og lik Tel-applikasjonen synkroniserer også denne informasjon mot en PIM-applikasjon dersom den er satt opp for det. For travle forretningsmenn vil dette være et meget hendig arbeidsverktøy dersom man kommuniserer over alle disse kanalene, mye takket være integreringen.

Internett- og WAP-surfing foregår enkelt og greit fra Internet-applikasjonen, og nettleseren for Internet ser faktisk ut til å være ganske så kapabel i motsetning til andre nettlesere for mobile plattformer som vanligvis har store problemer med å laste ned vanlige nettsteder.

Calendar-applikasjonen integrerer visning av både avtaler og oppgaver, alt avhengig av hvilken type visning du velger. Dette er også en veldig oversiktlig og grei applikasjon som synkroniseres mot en PC dersom du har satt opp dette, men det kan i enkelte tilfeller bli litt rotete hvis man har mange oppgaver og avtaler og velger en visning hvor begge typene vises om hverandre.

Det nest siste som gjenstår da er Office-applikasjonen, som egentlig består av fire underapplikasjoner; Word, Sheet, Presentation viewer og File Manager. Dessverre fikk ikke jeg så god tid til å teste hvor godt de forskjellige applikasjonene synkroniseres mot en PC, men det lille jeg fikk sett ser ut til å fungere svært bra og fjerner få formateringsegenskaper i filer som tar en såkalt "roundtrip" - fra PC-en til 9210 og tilbake til PC-en igjen. Funksjonaliteten er også god, og inneholder de mest nødvendige verktøyene og formateringsmulighetene, og her blir det heldigvis ikke for mye å navigere rundt i. File Manager er et filbehandlingsverktøy mye likt den man husker fra Windows 3.x, og tilbyr omtrent den samme funksjonaliteten.

Den siste hurtigtasten på 9210 er Extras, hvor en rekke mindre applikasjoner ligger plassert, og dette er også stedet hvor tredjeparts applikasjoner man installerer havner. Dessverre blir dette grensesnittet fort rotete da det allerede er en rekke applikasjoner i listen, og det blir bare verre dess flere man installerer - ikke noe særlig smart, spør du meg. Småverktøyene du finner her er derimot gode nok; blant de en kalkulator, et enkelt bildebehandlingsprogram, stemmeopptager, en applikasjon som lar 9210 fungere som et faksmodem for en PC via IR-porten, en klokke og litt annet småtteri.

Det som da står igjen er PC-biten av programvaren, som kalles PC Suite for Nokia 9210 Communicator. Denne gjør det mulig å kopiere, flytte og konvertere filer mellom 9210 og en PC, samt lar deg ta backup av 9210 og står for synkroniseringen mellom en 9210 og en eventuell PIM-applikasjon du har valgt å synkronisere mot.

Brukervennlighet

Å lære hvordan man skal bruke Nokia 9210 er en ganske enkel affære, spesielt dersom man har brukt Windows-operativsystemet en del. Grensesnittet baserer seg i hovedsak på ikoner og nedfellbare menyer, og selv om det tar en liten stund å venne seg til hvordan man navigerer så er dette en smal sak. For brukere som ikke er vant til Windows kan det derimot bli et lite problem på mer enn en måte; Nokia har nemlig kun en Windows 9x/NT/2000-versjon av sin PC Suite.

Heldigvis er manualene som følger med enheten gode, og det skulle ikke ta mer enn et par dager med prøving og feiling på det meste før du behersker alle de nødvendige funksjonene og litt til. Hvis du i tillegg har eid en Nokia-telefon før så vil du treffe på det samme kjente grensesnittet i den eksterne delen som brukes i alle Nokia-telefoner, noe som gjør terskelen for innlæring enda lavere.

Telefonen i seg selv føles svært robust selv om den åpnes på hengsler, og det føles ikke som om dette er en telefon man trenger å være overforsiktig med. Likevel vil jeg ikke akkurat anbefale å bruke den til å slå inn spikre med, da dette nok ville gi i første omgang den interne skjermen en særdeles ublid behandling. Når man snakker om sola; både det interne og eksterne grensesnittet fungerer godt på tvers av hverandre.

De eksterne tastene er svært behagelige og gir god respons, men dessverre synes jeg langt fra det samme om det interne tastaturet. Selv om det er en stor fordel å ha et fullt QWERTY-tastatur tilgjengelig så må jeg innrømme at jeg er splittet i synet på hvor vidt dette er en god ting eller den rake motsetning. Joda, det slår nok vanlige nummertastatur med tanke på å skrive SMS-meldinger eller e-post, men avanserte brukere vil få problemer.

Tastene på det interne tastaturet er små, sitter for langt fra hverandre og gir for dårlig respons til å være nyttig for noe annet enn "hunt and peck"-metoden, som involverer bruk av to pekefingre og mye mysing på tastaturet før man finner ut hvor man egentlig skal trykke hen. Hvis du er vant til å skrive på en laptop eller et vanlig tastatur og satser på å få gjort unna seriøst skrivearbeid på 9210 vil det ta en god stund før du får tilpasset deg til å skrive en hastighet som er så vidt brukbar - men dersom du derimot ikke skriver mye eller ofte holder tastaturet i massevis.

Ved siden av dette fant jeg kun en annen større feil ved Nokia 9210, og det er synkroniseringshastigheten. På grunn av måten synkroniseringsmotoren er bygd opp på i Symbian-operativsystemet går synkronisering med PC-en ikke mindre enn grusomt sakte når man sammenligner med en PDA som kjører enten Palm OS eller Windows CE. Så, dersom du er en av de personene som synkroniserer enheten du bruker ofte kan du regne med å måtte vente i 5 til 10 minutter på det verste dersom du bruker seriellkabelen, eller du kan velge å skrelle av litt med å bruke en 4 Mbps IR-port - da blir det "bare" snakk om 3 til 5 minutter.

Nokia 9210 med snowboard-spill. <i>Foto: Nokia</i>
Nokia 9210 med snowboard-spill. Foto: Nokia

Konklusjon

Positivt: Glimrende skjerm, intuitivt operativsystem og lang batterilevetid
Negativt: Dårlig internt tastatur og sen synkronisering

Selv om Nokias nye 9210 i seg selv er en svært god enhet skjemmes den av det dårlige interne tastaturet og den sene synkroniseringen. Når man tar den innebygde funksjonaliteten i betraktning er prisen faktisk verdt det man betaler for når man sammenligner med hva som ellers er tilgjengelig på markedet, men dersom du satser på å gjøre mye arbeid som involverer skriving mens du er på farten kommer du antageligvis til å føle deg begrenset på grunn av tastaturet. På den annen side er det ingen andre enheter på markedet som tilbyr så god funksjonalitet i en så liten pakke og med integrert GSM og HSCSD, så dersom tastaturet og synkroniseringen hadde vært like bra som resten hadde jeg vanskelig kunne holde fingrene mine unna den

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.