RESULTATERFINANS

Nokia åpner ny horisont ved å kjøpe Trolltech

Nokia kjøper norske Trolltech. Hensikten er å bli nøkkelaktør innen programvare.

28. jan. 2008 - 08:58

Den finske produsenten av mobiltelefoner, Nokia, sier i dag at de kjøper det norske programvarehuset Trolltech.

Tilbudet lyder på 16 kroner per aksje, og Nokia vil betale kontant. Gründerne Haavard Nord og Eirik Chambe-Eng, samt Teknoinvest og andre fonds som til sammen kontrollerer 66,43 prosent av Trolltech, har allerede gitt sine bindende «ja» til tilbudet.

Tilbudet verdsetter Trolltech til 844 millioner kroner.

I den offisielle kunngjøringen heter det at kjøpet av Trolltech vil bidra til Nokias strategi for programvare til mobile enheter, og til å fremme mobilprodusentens innsats innen nettbaserte tjenester. Nokia ser fram til at de selv og uavhengige utviklere vil raskere kunne ferdigstille applikasjoner som virker over nettet, både på Nokias mobile enheter og på PC-er. Selskapet sier at programvare spiller en avgjørende rolle i deres vekststrategi og at Trolltech vil bidra med sin innsikt i åpen kildekode og sin kompetanse innen samtidig utvikling for flere plattformer.

Nokia lover å videreføre åpen kildekodekulturen til Trolltech, og videreutvikle Qt og andre av Trolltechs teknologier, heter det.

Kunngjøringen gir et klart inntrykk av at Nokia ser på kjøpet av Trolltech som en nøkkelinvestering for å dreie programvareverden bort fra Windows. Nokia stiller seg bak et effektivt kryssplattformverktøy og allierer seg med et anerkjent medlem av det internasjonale miljøet for åpen kildekode. Det er første gang en mobilleverandør markerer seg så sterkt innen programvare, og det er oppsiktsvekkende at dette skjer ved å satse på en aktør innen åpen kildekode.

Trolltech har gjort suksess med utgangspunkt i en dual-lisensieringsmodell. Dets produkter er anvendt i over 10 millioner ulike enheter, også mobiltelefoner, tv-bokser og mediespillere. Qt inngår i tjenester som Skype, Google Earth, Adobe Photoshop Elements og Lucasfilm. Trolltech er notert på Oslo Børs.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.