TELEKOM

Nokia åpner Symbians kildekode

Nokia spiller ut friprog-kortet for å sikre seier i mobilkampen mot iPhone og Google Android.

24. juni 2008 - 11:17

Konkurransen om mobile operativsystemer er i ferd med å bli hardere. Blant annet vekker Apple begeistring med selskapets iPhone-mobiler, Google nærmer seg med selskapets Linux-baserte Android-plattform og Microsoft kommer trolig med en ny versjon av Windows Mobile i begynnelsen av 2009.

Fortsatt er Symbian OS det klart ledende operativsystemet for avanserte mobiltelefoner, men majoritetseieren Nokia innser tydeligvis at det ikke nytter å hvile på sine laurbær.

    Les også:

I dag kunngjorde derfor Nokia at selskapet vil kjøpe de resterende aksjene i Symbian-selskapet. Allerede skal Sony Ericsson, LM Ericsson, Panasonic Mobile og Siemens ha akseptert budet på 3,647 euro per aksje. Nokia forventer dessuten av Samsung vil godta tilbudet. I alt eier disse selskapene 52 prosent av Symbian. Nokia skal i alt betale 264 million euro for disse aksjene. Dette skjer samme dag som Symbian OS fyller ti år.

Målet for oppkjøpet er å etablere Symbian Foundation, en stiftelse som vil ha AT&T, LG Electronics, Motorola, Nokia, NTT DOCOMO, Samsung, Sony Ericsson, STMicroelectronics, Texas Instruments og Vodafon som de første medlemmene.

Stiftelsen sikter mot å forene Symbian OS med brukergrensesnittene S60, UIQ og MOAP(S) for å skape én eneste åpen plattform for mobilprogramvare. Når Nokia har blitt eneeier av Symbian, vil selskapet overlevere Symbian og S60-programvare til stiftelsen. Sony Ericsson og Motorola vil gjøre det samme med teknologi brukt i UIQ, mens Docomo skal være villige til å gjøre dette med selskapets MOAP(S)-teknologier.

Basert på disse bidragene skal Symbian Foundation tilby en forent plattform med et felles rammeverk for brukergrensesnitt. Den komplette plattformen skal gjøres tilgjengelig for stiftelsens medlemmer under en royaltyfri lisens.

- Dette er en betydelig milepæl i vår programvarestrategi, sier Olli-Pekka Kallasvuo, toppsjef i Nokia, i en pressemelding.

- Symbian er allerede den ledende, åpne plattformen for mobile enheter. Gjennom dette oppkjøpet og etableringen av Symbian Foundation, vil den udiskuterbart bli den mest attraktive plattformen for mobil innovasjon, hevder Kallasvuo.

Stiftelsen vil fra starten av gjøre utvalgte deler av den nye plattformen tilgjengelig som åpen kildekode.

Deretter vil stiftelsen arbeide for å tilby den mest komplette mobilprogramvaren tilgjengelig som åpen kildekode. Dette vil skje over en toårs periode. Etter planen skal programvaren utgis under Eclipse Public License (EPL) 1.0. Kildekoden skal da gjøres tilgjengelig for alle.

Det skal tilbys programmeringsgrensesnitt til den nye plattformen med støtte for Symbian C++, POSIX C og C++, Python og et WebKit-basert kjøretidsmiljø for webapplikasjoner. Dessuten skal plattformen ha støtte for blant annet Java, FlashLite og Silverlight.

Den nye plattformen skal primært baseres på Symbian OS og S60, men med utvalgte deler av UIQ og MOAP(S)-teknologiene. Den skal dessuten være bakoverkompatibel med dagens programvare laget for Symbian OS v9 og S60 3rd edition.

Rett etter nyttår kjøpte Nokia norske Trolltech, som tilbyr kryssplattform rammeverk for utvikling av brukergrensesnitt til blant annet mobilprogramvare. Foreløpig støtte ikke Trolltechs produkter Symbian OS, men i forbindelse med oppkjøpet i januar sa Kai Öistämö, Nokias visepresident for selskapets Devices-avdeling at oppkjøpet av Trolltech vil gi de Symbian-baserte S60- og Serie 40-brukergrensesnittene større konkurransedyktighet.

- Den komplette, helhetlige plattformen som Symbian Foundation planlegger å tilby, vil gi fabrikantene muligheten til å fokusere på sin unike differensiering på et enhetsnivå, sier Dick Komiyama, president i Sony Ericsson, i en pressemelding.

- Sony Ericsson mener at den forente Symbian Foundation-plattformen vil gi en mye enklere verden for håndsettleverandører, operatører og utviklere, noe som vil lede til større innovasjon innen tjenester og applikasjoner til nytte for konsumenter overalt, sier Komiyama.

Nokia regner med at overtakelsen av Symbian vil kunne fullføres i fjerde kvartal i år. De ansatte i Symbian vil etter overtakelsen være Nokia-ansatte. Selve stiftelsen ventes ikke å komme i drift før i første halvdel av 2009. Alle organisasjoner inviteres til å bli medlemmer. Den årlige avgiften er på 1500 dollar.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.