TELEKOM

Nokia avduket kraftig Linux-mobil

Spennende utfordrer til blant annet Android-mobilene.

Nokia N900
Nokia N900
27. aug. 2009 - 13:50

Nokia introduserte i dag selskapets N900-produkt, en videreutvikling av selskapet Internet Tablet-produkter som uten vanskeligheter kan kalles en avansert smarttelefon.

N900 benytter selvfølgelig Nokias Linux-baserte Maemo 5-operativsystem og blir dermed på alle måter en konkurrent til samlingen av Android-baserte enheter som det blir stadig flere av på markedet.

Nokia skal vise fram mobilen offisielt under Nokia World i neste uke. Den kommer i salg i enkelte markeder i løpet av oktober. Forventet utsalgspris før subsidier og lokale avgifter er 500 euro.

N900 leveres med 3,5 tommers berøringsskjerm med en oppløsning på 800 x 480 piksler. Den har fullt QWERTY-tastatur som kan skyves inn, og tilsynelatende det meste som forventes av smarttelefoner i dag.

- Med Linux-programvare, Mozilla-basert nettleserteknologi og nå også med mobiloppkobling, leverer Nokia N900 en kraftig mobilopplevelse, lover Bjørn Egil Brekke, produktsjef i Nokia Norge, i en pressemelding.

– Nokia N900 viser i hvilken retning vi er på vei med Maemo, og den representerer en spennende utvikling i sammensmeltingen av PC, Internett og mobiltelefon.

Telefonen er basert på en ARM Cortex-A8-prosessor klokket til 600 MHz. Prosessoren har svært mye felles med den man finner i den nyeste utgave av Apple iPhone.

Nokia N900
Nokia N900

I tillegg støtter Nokias enhet opptil 1 gigabyte arbeidsminne, hvorav 256 megabyte er fysisk minne og 768 megabyte er virtuelt minne. Enheten har en intern lagringsplass på 32 gigabyte. I tillegg støtter den microSD-kort på opptil 16 gigabytes.

Det loves også støtte for OpenGL ES 2.0-basert grafikkakselerasjon og multitasking, det vil si at man kan kjøre flere oppgaver samtidig. Alt kjørende innhold skal alltid være tilgjengelig via skrivebordet, som kan tilpasses fritt av brukeren med snarveier, widgets og applikasjoner.

Nettleseren i Nokia N900 er basert på Mozilla-teknologi. Nettleseren i Nokias Symbian-mobiler har vanligvis vært utstyrt med en WebKit-basert nettleser. Nettleseren skal støtte videoer på nett, webapplikasjoner og Adobe Flash 9.4.

Det kan dreie seg om Mozillas Fennec 1.0, som i forrige uke kom i en tredje betaversjon for Maemo.

Oppdateringen av programvaren i N900 skal skje automatisk via Internett.

Mobilen skal ha støtte for IP-telefoni, lynmeldinger, e-post og SMS. MMS er ikke nevnt i spesifikasjonen. Det skal være enkelt å håndtere flere samtidig lynmeldings- og SMS-samtaler. SMS-er og lynmeldinger brukeren utveksler med en kontakt, kan vises i én felles visning. All kontaktinformasjon skal kunne administreres i en felles adressebok.

Nokia 900s felles adressebok for ulike typer tjenester
Nokia 900s felles adressebok for ulike typer tjenester

Mobilen er utstyrt med en 5 megapiksel kamera. Det kan også ta opp MPEG-4-video med en oppløsning på 800 x 480 piksler og 25 bilder i sekundet. Kameraet er også utstyrt med dobbel LED-blits og kameralys. Automatisk geotagging av bilder støttes også, sammen med A-GPS.

N900 kan spille av videoformatene H.264, MPEG-4, Xvid og WMV, i tillegg til lydformatene MP3, AAC, AAC+, eAAC+, M4A, WAV og WMA.

Mobilen har støtte for GSM, UMTS og 10 megabit/s HSDPA og 2 megabit/s HSUPA. Dessuten støttes WLAN og Bluetooth 2.1. Den vil være utstyrt med FM-radio og 3,5 mm kontakt for lyd og tv-utgang.

Mobilen kan lades ved hjelp av Micro-USB-kontakten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Noen lettvekter er mobilen ikke. Den veier 181 gram. Selve innfatningen måler 110,9 x 59,8 x 18 mm, men den er noe tykkere, 19,55 mm der kameraet sitter.

Det virker som om Nokia mener at informasjon om hvor lenge mobilen kan være i standbymodus før batteriene må lades, ikke er så interessant for denne modellen. I stedet opplyser selskapet at mobilen kan være kontinuerlig tilkoblet Internett i to til fire dager før lading må til. Taletiden er oppgitt til 5 timer for 3G og 9 timer for GSM. Batteriet skal dessuten holde til aktive nettbruk i mer enn et døgn.

Det russiske nettstedet Mobile Review har allerede testet en prototyp av N900. En omfattende omtale med mengder av bilder finnes her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.