RESULTATERFINANS

Nokia avsluttet med slapt mobilsalg

Kraftig omsetningssvikt for virksomheten Microsoft nå har overtatt.

Nokia greide ikke å opprettholde salget av mobiltelefoner i det siste, hele kvartalet selskapet tilbød slike produkter.
Nokia greide ikke å opprettholde salget av mobiltelefoner i det siste, hele kvartalet selskapet tilbød slike produkter. Bilde: Henrik Kettunen/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. apr. 2014 - 09:49

Nokia la i går fram foreløpige regnskapstall for årets første kvartal. De mest interessante tallene var knyttet til det som i rapporten kalles for «Discontinued Operations», altså Devices & Services-divisjonen som i forrige uke ble overført til Microsoft. Det er denne avdelingen som har stått for Nokias mobiltelefoner.

Under det siste, hele kvartalet med Nokia som eier omsatte avdelingen for 1,929 milliarder euro, noe som er 30 prosent mindre enn i samme kvartal i fjor, og 27 prosent mindre enn i det allerede ganske svake fjerde kvartalet i fjor.

Dette ga et driftsresultat for divisjonen på minus 326 millioner euro. I samme periode i fjor var underskuddet på 120 millioner euro, mens divisjonen gikk med 198 millioner euro i underskudd i fjerde kvartal i fjor.

Nokia har foreløpig ikke kunngjort hvor mange enheter selskapet leverte i forrige kvartal, men omsetningstallene forteller om en betydelig nedgang.

I pressemeldingen fortelles det at nedgangen i omsetningen, sammenlignet med første kvartal i fjor, først og fremst skyldes lavere salg av vanlige mobiltelefoner. Også leveransene av smarte enheter skal være redusert, men i mindre grad.

Dette forklares først og fremst med hard konkurranse, ikke minst innen de lavere prisområdene hvor Nokia har hatt det meste av veksten innen smartmobiler.

Hvor stor betydning selve oppkjøpet har hatt for omsetningen, er uklart. Oppkjøpet får ingen reelle konsekvenser for kundene på kort sikt.

Det gjenværende Nokia endte første kvartal med en nedgang i omsetningen på 15 prosent, sammenlignet med samme kvartal i 2013. Inntektene var likevel 20 prosent større.

Det ble i går klart at det er Rajeev Suri som skal lede Nokia fra 1. mai. Suri har vært tilknyttet Nokia siden 1995 og har en rekke lederstillinger i selskapet. Siden oktober 2009 har han vært toppsjef for NSN (Nokia Siemens Networks/Nokia Solutions and Networks).

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.