FORBRUKERTEKNOLOGI

Nokia bak enda et Bluetooth-alternativ

Wibree skal trekke langt mindre strøm enn Bluetooth og være mye rimeligere å produsere.

4. okt. 2006 - 10:27

Familien av trådløse løsninger for å slippe ledninger i nærmiljøet – bestående av blant annet Bluetooth, Zigbee, NFC og UWB – har nettopp fått et nytt medlem. Nokia har utviklet Wibree, en teknologi med en rekkevidde på opptil 10 meter og en overføringshastighet på 1 Mb/s, og som bruker frekvenser i det frie 2,4 GHz-området.

Likheten med Bluetooth er slående. Nokia profilerer Wibree som både et alternativ og et supplement til Bluetooth, og understreker dette ved å tilby Wibree i to varianter, henholdsvis med og uten integrert Bluetooth.

Wibrees primære fordeler framfor Bluetooth er at strømforbruket er redusert med opptil 90 prosent, og at implementering og produksjon skal være langt rimeligere.

En brikke som omfatter både Wibree og Bluetooth skal kunne produseres og implementeres til noenlunde samme pris som en ren Bluetooth-brikke, gar det fram av materialet som Nokia har offentliggjort.

Nokia mener avansert utstyr som PC-er og mobiltelefoner kan utstyres med både Bluetooth og Wibree, mens enklere og mindre utstyr som armbåndsur, tastaturer, mus, leker, sensorer til idrett og helse og så videre, kan nøye seg med bare Wibree.

Nokia sier de har til hensikt å gjøre Wibree til en industristandard, og at de forbereder et eget forum for å fremme bruken av den nye teknologien.

Fire leverandører av elektronikk til trådløs kommunikasjon har allerede lisensiert Wibree, og samarbeider med Nokia om å fullføre spesifikasjonen: Broadcom, CSR, Epson og Nordic Semiconductor. Målet er å gjøre denne kommersielt tilgjengelig i løpet av andre kvartal 2007.

CSR er verdens ledende produsent av Bluetooth-brikker, og har også engasjert seg sterkt innen UWB. Selskapet forsikrer at de fortsatt vil støtte Bluetooth.

Hvorvidt det er plass i markedet for Wibree, kan betraktes som et usikkerhetsmoment. Bluetooth SIG har for eksempel varslet en oppdatering av Bluetooth-spesifikasjonen innen årsskiftet. Drastisk nedsatt strømforbruk skal være en sentral del av denne oppdateringen. All elektronikk blir rimeligere å produsere og implementere etter hvert som tiden går. Følgelig er det strømforbruket som vil avgjøre markedsforholdet mellom Bluetooth og Wibree, når Wibree en gang kommer på markedet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.