BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokia beholder de viktigste patentene

Sikrer seg trolig inntekter fra framtidig Android-salg.

Nokia beholder rundt 30 000 teknologipatenter og -søknader, som selskapet trolig har til hensikt å håndheve i større grad enn til nå.
Nokia beholder rundt 30 000 teknologipatenter og -søknader, som selskapet trolig har til hensikt å håndheve i større grad enn til nå. Bilde: PantherMedia / Stuart Miles
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. sep. 2013 - 10:51

Flere detaljer om Microsofts oppkjøp av Nokias mobiltelefonvirksomhet har kommet fram etter at nyheten ble kjent natt til i tirsdag denne uken.

Men i går kom Microsoft også med en presentasjon hvor selskapet forsøker å forklare den strategiske hensikten med oppkjøpet. Der opplyses det Microsoft får 8500 av Nokias «designpatenter», altså mønsterbeskyttelser, med på kjøpet.

Men de viktigere teknologipatentene, omtrent 30 000, beholder Nokia selv. Microsoft betaler Nokia 1,65 milliarder euro for å lisensiere disse i ti år, men har også mulighet til gjøre avtalen evigvarende.

Microsoft får som kjent ikke bruke Nokia-navnet i forbindelse med framtidige smartmobiler, men har overtatt rettighetene til varemerkene Lumia og Asha. Når det gjelder enklere mobiler, vil Microsoft kunne selge disse med Nokia-varemerke i ti år framover.

Microsoft overtar også lisensavtaler til patentene til mer enn 60 eksterne aktører.

Nokia

Det spekuleres nå en del om hvorfor Nokia har valgt å beholde teknologipatentene. Hovedårsaken er nok at Nokia ville ha mer for disse enn det Microsoft var villig til å betale. Men Nokia-talsmann Mark Durrant sier til Reuters at mens selskapet til nå i stor grad har valgt å holde patentrettighetene for seg selv, for å holde konkurrentene på avstand, vil selskapet i større grad kunne utnytte lisensiering av patentene etter at salget av mobilavdeling har blitt gjennomført.

Med en egen mobilvirksomhet har Nokia alltid stått i fare for motsøkmål, dersom selskapet har saksøkt andre for patentkrenkelser. Uten en slik avdeling, vil selskapet i teorien stå friere. Men Nokia har allerede benyttet seg patenttroll-teknikker, hvor patentrettighetene overføres til skallselskaper uten annen virksomhet enn håndheving av patentrettighetene.

Observatører som Reuters har pratet med, mener at Nokia og Microsoft nå kan utøve en form for knipetangmanøver mot andre mobilleverandører. Microsoft krever allerede lisenspenger fra flere titalls leverandører av Android-enheter, og det antas at Nokia snart vil kunne komme inn fra den andre siden og kreve nye lisenspenger fra de samme aktørene.

Men en del av saker nedenfor viser at Nokia heller ikke fra tidligere er ukjente med patentstridigheter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.