AVTALER & KONTRAKTER

Nokia bekrefter milliardutbetaling

Har inngått endelig Windows Phone-avtale med Microsoft.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. apr. 2011 - 13:41

Nokia og Microsoft kunngjorde i påsken at selskapene har undertegnet avtalen som blant annet innebærer at Nokia skal levere smartmobiler basert på Microsoft Windows Phone-plattform.

De to selskapene kunngjorde planene den 11. februar, mens den endelige avtalen ennå ikke var ferdigforhandlet.

Deler av avtalen er som tidligere antydet. Dette innebærer blant annet at Nokia skal levere karttjenester til Windows Phone-økosystemet. Selskapet skal også videreutvikle på toppen av plattformen innen områder som bildebehandling. Dessuten skal Nokia bidra med ekspertise innen maskinvaredesign og språkstøtte for videreutvikling av Windows Phone.

Microsoft skal levere med søketjenestene i Bing til Nokias produkter, i tillegg til å bidra innen områder som produktivitet, annonsering, spill og sosiale medier.

Til sammen skal dette både bedre inntjeningen til Nokias navigasjonsløsninger og å skape helt nye former for annonsebaserte inntekter.

Nokia skal åpne en egen, global applikasjonsbutikk som bygger på infrastrukturen til Windows Marketplace. Gjennom denne vil det også tilbys applikasjoner til Symbian og Series 40.

En viktig del av samarbeidet er Nokia betalingsavtaler med 112 mobiloperatører i 36 land. Dette vil trolig gjøre det enklere å få til betaling av applikasjoner og annet via telefonregningen.

Milliarder

Like etter at Nokia og Microsoft kunngjorde det planlagte samarbeidet, kom det mange motstridende beskjeder om at Microsoft hadde lagt store pengesummer på bordet for å få Nokia med på samarbeidet.

Begrunnelsen som er oppgitt i pressemeldingen lyder ikke akkurat slik, men det er nå likevel et faktum at Nokia skal motta flere milliarder dollar fra Microsoft.

Til gjengjeld vil Microsoft motta løpende royalty fra Nokia for bruken av Windows Phone-plattformen. Dette vil dog først skje når Nokia faktisk har sluppet de første av selskapets Windows Phone-enheter på markedet. Ifølge pressemeldingen skal Nokia ha fått konkurransedyktige betingelser fra Microsoft, noe som blant annet skal reflektere de store volumene Nokia har planer om å levere.

Nokia skal også motta betydelige beløp fra Microsoft som følge av en avtale om utveksling av patenter.

Det er fortsatt ikke klart om Nokia vil rekke å lansere et Windows Phone-produkt i år, men selskapet jobber for å sikre volumproduksjon av slike enheter i 2012.

Ifølge pressemeldingen er flere hundre Nokia-ansatte nå i gang med utviklingen av de første Windows Phone-mobilene fra selskapet. Selskapet har også startet arbeidet med å flytte nøkkelapplikasjoner og -tjenester til Windows Phone.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.