BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokia blir med på konkurrents lag

Mobilbransjen satser på 3G og IT-bransjen på Wimax, men nå blir nok Nokia stemplet som en sviker.

10. juni 2005 - 08:32

IT-bransjen og telebransjen satser med hver sin teknologi på å levere trådløst bredbånd til hverandre. Nylig manet 3G-sjef i Ericssons Mikael Bäck mobilbransjen til større innsats - hvis ikke vil telebransjen tap mot Wimax, mener han.

Det er derofr en stor nyhet at Intel har fått med seg mobilkongen Nokia i et samarbeid.

Wimax er en betegnelse for høyhastighets trådløst datanettverk som kan bære tjenester over store arealer. Ifølge Intel er det tre etapper i teknologiens utvikling.

Den første er det man kan levere i dag og neste år: Wimax som alternativ til xDSL for å levere bredbånd. Her er Wimax begrenset til en form for stamnett.

Den andre etappen ventes å komme i gang neste år, og går ut på å levere tjenester direkte til klienter, både PC-er og mindre klienter som tilrettelagte PDA-er og mobiltelefoner.

Den tredje etappen innfører roaming, det vil si at mobile klienter som beveger seg fra en Wimax-sone til neste beholder kontakten og alle tjenester. Her ventes løsninger fra 2007.

Fra tredje etappe, vil Wimax være en sterk utfordrer til 3G mobil.

Intel har engasjert seg sterkt for Wimax, og ser for seg Wimax som videreføringen av dagens WLAN-teknologi. Wimax-spesifikasjonene hører til under IEEE, den samme organisasjonene som spesifiserer WLAN-standardene i 802.11-serien. Wimax-spesifikasjonene hører til i IEEEs 802.16-serie.

I pressemeldingen fra Nokia og Intel heter det at de to selskapene vil samarbeide innen flere områder, blant dem mobile klienter, nettverksinfrastruktur og markedsutvikling.

Begge er kjente medlemmer av teknologipartnerskapet Wimax Forum. Samarbeidet oppfattes likevel som en sterk erklæring fra Nokia som hittil ikke har vært betraktet som en viktig støtte for Wimax.

– For mobile innretninger og bærbare datamaskiner vil Intel og Nokia inngå et nært samarbeid for å avdekke og levere teknologiens unike muligheter, og vil utarbeide basestasjonsstrategier for å bidra til en Wimax-infrastruktur som kan gi hensiktsmessig og pålitelig dekning, heter det blant annet.

Samarbeidet vil ellers omfatte markedstiltak for å demonstrere teknologiens potensial overfor tjenestetilbydere og brukere, samt et teknisk samarbeid for å bidra til å fullføre 802.16e-standarden, det vil si Wimax-spesifikasjonen som retter seg mot mobile klienter. Denne spesifikasjonen ventes å fullføres innen årsskiftet.

Nokias strategisjef Tero Ojanpera sier i en kommentar til Wall Street Journal at Nokia venter å selge sine første Wimax-innretninger i 2008. Han legger til at samarbeidet med Intel gjelder først og fremst teknologiutvikling, at det ikke medfører utbetalinger mellom partene, og at Nokia er ikke forpliktet til å bruke Intel-brikker i sine Wimax-innretninger.

I en kommentar til Reuters sier Ojanpera at mobiloperatører, også dem engasjert i 3G, har etterspurt Wimax-teknologi. Han ser for seg at Wimax kan bli et supplement til 3G, altså ikke nødvendigvis en direkte konkurrent. Et eksempel han gir er at Wimax-soner vil kunne avlaste et 3G-nettverk som datatrafikk med mye multimedia ellers ville overbelastet.

I en annen pressemelding om utvikling av 3G-teknologi, presiserer Nokia at man betrakter Wimax som utelukkende rettet mot data, i motsetning til 3G-teknologiene.

I pressemeldingene gjør Nokia rede for sitt engasjement innen 3G, blant annet UMTS med kommende utvidelser HSDPA, HSUPA og Internet-HSPA. Det virker som om Nokia helst ikke vil forholde seg offentlig til muligheten for IP-telefoni over Wimax.

Utvidelsen av UMTS innebærer en kraftig økning av båndbredden. HSDPA tilbyr nedlasting i opptil 14,4 Mb/s, mens HSUPA tilbyr opplasting i opptil 5,7 Mb/s. Internet-HSPA beskrives som en Nokia-implementering for enkel tilgang til trådløst bredbånd.

Nokia varsler også at selskapet vil engasjere videre i det som kalles Super 3G eller 3,9G. Den tekniske betegnelsen for dette er UTRAN LTE («Universal Terrestrial Radio Access Network Long Term Evolution»). Denne standarden ventes ferdig spesifisert sommeren 2007. Den vil tilby opplasting i 50 Mb/s og nedlasting i 100 Mb/s.

Nokia rir med andre ord alle tenkelige teknologihester innen trådløst bredbånd.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.