Nokia blir Microsoft på mobilen

Nokia er i ferd med å skaffe seg en Microsoft-posisjon på mobilprogramvare.

Nokia er i ferd med å skaffe seg en Microsoft-posisjon på mobilprogramvare.

Mobilbransjen minner stadig mer på programvarebransjen. Hver PC-produsent lager ikke sitt eget operativsystem og utviklingsplattformer. Nå melder stadig flere mobilprodusent at man kutter egen programvareutvikling.

Årsaken er pris det er svært dyrt å utvikle og vedlikeholde egne systemer. Dette ser ut til å gavne giganten Nokia. Mye peker derfor mot at det blir Nokia og Microsoft som vil sloss om mobilprogramvare fremover.

Nokias nye plattform for avanserte mobiltelefoner, 'System 60', vinner stadig terreng. System 60 er en pakke med mellomvare og komponenter for videre utvikling, blant annet Java, WAP og Internett.

I dag melder Samsung at selskapet har lisensiert systemet som ruller på toppen av mobiloperativsystemet Symbian. Nokia bruker selv System 60 foreløpig bare i sin kamera/fargeskjerm-telefon 7650. Konkurransen mellom Nokia og Microsoft blir enda tydeligere når man tar med i betraktningen at Samsung også lager Microsoft-baserte telefoner.

Les også

Fra før har Siemens og Matsushita lisensiert System 60. De fire selskapene som skal bruke System 60/Symbian har 55 prosent av mobilmarkedet i dag.

Til toppen