Nokia dropper WiMax - foreløpig

Nokia har hoppet av koordineringsgruppen for WiMax, neste generasjon trådløse nett. For selskapet venter på mobil WiMax.

Nokia har hoppet av koordineringsgruppen for WiMax, neste generasjon trådløse nett. For selskapet venter på mobil WiMax.

Innføringen av ny teknologi står og faller på om de blir standarder med nok støtte. Det er derfor i utgangspunktet en dårlig nyhet at mobilgiganten Nokia trekker seg fra WiMax-forum, organet som skal sikre at WiMax-utstyr blir kompatibelt.

Men Nokia påpeker at WiMax egentlig består av tre versjoner, hvorav de to det nå fokuses på er teknologier for stasjonære brukere. WiMax, som også heter 802.16 kommer først i to versjoner - 802.16a og 802.16d.

Disse standardene vil gi bredbånd med en hastighet på opp til 70 Mbit i sekundet over avstander på opp til 50 kilometer. I England er den første WiMax-baserte tjenesten som konkurrerer direkte mot ADSL lansert.

Nokia er en av de største leverandørene av utstyr til mobilbransjen, men selskapet sier de likevel ikke har noen planer om å lage utstyr for stasjonær WiMax.

Men brukere av de første to WiMax-versjonene må stå stille. Det er først med 802.16e som vil la brukere bevege seg. Dette åpner for WiMax-tilknytning for mobiltelefoner og PDAer med virkelig ekte bredbånd.

Til toppen