Nokia fikk ikke kontroll over Symbian

Det lyktes likevel ikke for Nokia å skaffe seg kontroll over mobiltelefon-systemet Symbian.

Det lyktes likevel ikke for Nokia å skaffe seg kontroll over mobiltelefon-systemet Symbian.

I februar i år kunngjorde Psion at de ville trekke seg ut av Symbian, selskapet som de grunnla sammen med Nokia og Ericsson i 1998 for å videreføre utviklingen av EPOC, Psions operativsystem for mobile enheter som siden ble omdøpt til Symbian OS.

Stadig flere modeller, blant annet Nokia 6600 (over) bruker Symbian for å tilby et avansert lommemaskin-lignende miljø med et stort utvalg applikasjoner.

Etter at Symbian var stiftet, ble det tatt opp flere andelseiere. Motorola kom inn som aksjonær i oktober 1998, og solgte seg ut til Psion og Nokia i august i fjor. I mellomtiden var også Sony Ericsson, Siemens, Panasonic (Matsushita) og Samsung kommet inn på eiersiden.

Da Motorola solgte seg ut, ble Nokia og Psion de dominerende aksjonærene, med andeler på henholdsvis 32,2 og 31,1 prosent.

Psions salgsavtale med Nokia ville følgelig øke Nokias andel til hele 63,3 prosent.

I går kunngjorde Symbian-sjef David Levin på en pressekonferanse i London at andre eiere, nærmere bestemt Sony Ericsson, Siemens og Panasonic, hadde bestemt seg for å utøve sine kjøpsrettigheter, slik at Nokia ikke oppnår rent flertall.

Dermed ser fordelingen av eierandelene slik ut:

Strategisjef Matti Alahuhta i Nokia sa på pressekonferanse at avgjørelsen ville sikre Symbian fortsatt uavhengighet og bedre muligheter til vekst.

Levin fortalte at Symbian vil øke staben fra 900 til 1200 og øke sin innsats for å befeste markedsposisjonen til Symbian OS som operativsystem for avanserte mobiltelefoner og PDA-er. Symbian har en spesielt sterk stilling i Europa, mens konkurrentene Microsoft og PalmSource fortsatt står svakt på mobilmarkedet, også i Amerika og Asia.

    Les også:

Til toppen