Nokia foran med hagle-strategi

Sony Ericsson har mobilverdenens bestselgere, men Nokia hoder seg foran på mangfold.

Sony Ericsson har lenge ligget og vaket rundt fjerde- og femteplassen på det globale markedet for mobiltelefoner. Men her i Norge er de langt større. Dette bekreftes også av Elkjøp, som med sine mange butikker og nettbutikk trolig er landets største forhandler av mobiltelefoner.

Det er to Sony Ericsson-mobiler som klart topper Elkjøps bestselgerliste.

– K700i var mestselgende året sett under ett, men mest første halvår. Den ble etterfulgt av K750 som var bestselgende i andre halvår, sier Lars Petter Larssen, salgssjef for telekommunikasjon i Elkjøp.

På tross av at disse to telefonene topper listen, er det Nokia som selger mest, også i Norge. For mens Sony Ericsson har prikket inn to innertiere på det norske markedet, har Nokia skutt med hagle og truffet bredt.

– Nokia er større fordi de har mange modeller, forklarer Larssen.

De siste årene har salget stadig blitt spredt på flere forskjellige modeller, slik at bestselgerne dominerer mindre. Grunnen er at telefonene nå har mye ekstrautstyr, så det er flere måter å differensiere produktene, mener Larssen. En telefon kan for eksempel fokusere spesielt på kamera eller mp3-spiller.

Sony Ericsson kom ganske nærme Nokia, men snublet på målstreken.

– Nokia fikk mye gratis fordi Sony Ericsson hadde store problemer med å levere nok i fjerde kvartal. Uten de problemene kunne ting sett annerledes ut.

Larssen har likevel ikke så stor tro på at Sony Ericsson kan slå Nokia i år.

– Det virker som det kommer mye spennende fra Nokia nå. De er med igjen og slipper neppe de andre nærmere, tror Larssen.

Nokias mestselgende telefoner hos Elkjøp var Nokia, 6101, håndverkermodellen 5140 og 6230i.

Samsung er tredje størst, med god margin både opp til Sony Ericsson og ned til Siemens. Deres bestselger var D500. Siemens, som i fjor ble kjøpt opp av BenQ, sliter med salget og var den klare taperen i fjor.

Vinnerne har vært Samsung og Sony Ericsson, og LG er stille og rolig på vei oppover.

Markedet i år vil blant annet bevege seg mot 3G, bredbåndsmobil og kraftigere kameraer med 3 megapiksels oppløsing, tror Larsen.

– Jeg venter på at 3G skal komme mer, og tror det først tar av i andre halvdel av året, sier han.

Han påpeker at en 3G-telefonen nylig for første gang kom ned i en krone, med bindingstid og sponsing. Det dreide seg om en Sony Ericsson, K600i, som var sponset av Telenor.

Til toppen