Nokia fyller 150 år

Men det er alt annet enn telekommunikasjon som var utgangspunktet for «det finske miraklet».

Nokia fyller 150 år
Mobiltelefonene Mobira Talkman (1984), Nokia 8810 (1998), Nokia 6110 (1997) og Mobira Cityman (1987). Bilde: Nokia

Det finske industrikonsernet Nokia kunngjorde i går at historien til selskapet startet den 12. mai 1865, da gruveingeniøren Fredrik Idestam etablerte sin første cellulosefabrikk ved Tammerkoski-strykene i sørvestre Finland. Det skulle da går nesten hundre år før selskapet begynte å produsere telekommunikasjonsutstyr og etter hvert også mobiltelefoner.

Selve navnet, altså Nokia, ble derimot valgt mye tidligere. I 1868 åpnet Idestam sin andre fabrikk ved Nokianvirta-elven, noe som inspirerte ham til å døpe om selskapet til Nokia Ab, noe som ble gjort i 1871.

Nokias betydning: Når Nokia nyser, nyser en hel nasjon 

Avgjørende fusjon

Nesten hundre år senere skjedde det noe som dannet det formelle grunnlaget for konsernet slik vi kjenner det. I 1967 ble nemlig Nokia slått sammen med to andre selskaper og dannet Oy Nokia Ab.

Det ene selskapet var gummivarefabrikken Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö (Finlands Gummifabrik Ab), som ble etablert i 1898 og produserte blant annet gummistøvler og bildekk. Denne virksomheten ble skilt ut igjen i 1988 og dannet det som i dag heter Nokian Tyres plc.

Det andre selskapet som Nokia fusjonerte, er det man egentlig ser restene av i dag. Suomen Kaapelitehdas (Finlands Kabelfabrik) var da allerede eid av gummifabrikken. Kabelfabrikken hadde siden 1912 produsert kabler til telefoni, telegraf og kraft. I 1960 begynte selskapet å produsere utstyr for overføring av radiosignaler.

Egentlig hadde de tre selskapene vært felles eid siden 1922, men finsk lov hindret dem lenge i å bli ett selskap.

Annonse for radiotelefoni-enheter fra Nokia Electronics fra 1967.
Annonse for radiotelefoni-enheter fra Nokia Electronics fra 1967. Bilde: Nokia

NMT

Etter en periode med mobil radiotelefoni for biler, noe som ble gjort i samarbeid med Salora, etablerte de to selskapene i 1979 i fellesskap Mobira Oy, som tre år senere leverte sin første mobiltelefon for biler basert på NMT-standarden (Nordic Mobile Telephony).

Over ser du en fersk video om Nokias 150 år.

Har du lest denne? Den håndholdte mobiltelefonen er 40 år 

GSM

Nokia 1011, den aller første masseproduserte GSM-telefonen.
Nokia 1011, den aller første masseproduserte GSM-telefonen. Bilde: Nokia
Tidlig på 1990-tallet, like etter at verdens første GSM-samtale ble gjort i 1991 med en Nokia-mobil og et mobilnettverk Nokia bygget for mobiloperatøren Radiolinja, besluttet selskapet at telefonkommunikasjon skulle være bedriftens kjernevirksomhet med mål om å bli ledende i alle større markeder globalt.

Bakgrunn: GSM-samtalen fyller 20 år 

Allerede da var blant annet gummivirksomheten blitt skilt ut. I perioden 1989 til 1996 kvittet selskapet seg de delene av virksomheten som produserte papir, personlige datamaskiner, kjemikalier, kraft, kabler, aluminium og tv-er.

I 1998 ble Nokia for første gang verdens største mobilprodusent, en posisjon selskapet mistet til Samsung i 2012. I april 2014 ble mobilvirksomheten formelt solgt til Microsoft.

Starten på slutten: Nokia revet ned fra tronen

Tredelt

Dagens Nokia består av tre deler.

Nokia Network er resultatet av at Nokia i 2013 kjøpte ut Siemens i fellesprosjektet Nokia Siemens Networks, som ble etablert av de to selskapene i 2007. Denne virksomheten leverer telekommunikasjonsutstyr, først og fremst basert på mobilteknologi.

HERE er Nokias kart- og navigasjonsvirksomhet, et område som Nokia allerede hadde drevet med lenge før Gate5 ble kjøpt i 2006 og Navteq i 2008. Nokia vurderer nå å selge denne virksomheten.

Nokia Technologies er det tredje forretningsområdet. Hovedvirksomheten er knyttet til avansert forskning og utvikling, både for bruk i egne, framtidige produkter og for lisensiering.

Bakgrunn: Dette beholder Nokia 

Nye endringer

– Historien vår er preget av forandring – fra papir til kabler, gummistøvler til tv-er, og mobiltelefoner til det Nokia er i dag. I 150 år har vi omfavnet slik forandring, framstår sterkere som et resultat av dette, og vår nylige Alcatel-Lucent-kunngjøring markerer et slikt avgjørende øyeblikk. Vi flytter oss framover med overbevisning, selvtillit og ydmykhet – fullt fokusert på å realisere potensialet i en stadig mer sammenknyttet verden, sa Nokia-sjef Rajeev Suri i en pressemelding i går.

Les også: Nokia sluker Alcatel-Lucent 

(Kilder: Nokia, Wikipedia)