Nokia-gave skal koble opp små ting

I stedet for å gå til krig mot Bluetooth, gir Nokia vekk en ny og smart trådløs teknikk.

Nokia-gave skal koble opp små ting

IT-bransjen er full av både sunn konkurranse - og meningsløse standardkriger. Det er derfor en hyggelig nyhet at Nokia ikke skal gå til krig mot Bluetooth-standarden, men i stedet gir vekk sin Wibree-teknikk til standardorganet for Bluetooth.

I går annonserte Bluetooth SIG og Nokia at Wibree forum, gruppen som stått for spesifikasjonen av Nokias trådløse laveffektsteknologi, vil bli fusjonert med Bluetooth SIG.

I praksis betyr dette at Wibree-spesifikasjonen vil bli en del av Bluetooth-spesifikasjonen som en Bluetooth-teknologi med svært lavt strømforbruk.

- Våre medlemmer har bedt om en Bluetooth-løsning med ultralavt effektforbruk. Med Nokias innovative utvikling og bidrag til Bluetooth-spesifikasjonen med Wibree, vil vi være stand til å levere dette innen omtrent ett år, sier Michael Foley, administrerende direktør for Bluetooth SIG, i en pressemelding.

Nokia startet utviklingen av Wibree i 2001, men først i fjor høst teknologien presentert for et bredere publikum.

    Les også:

- Utviklingsarbeidet med Wibree startet da vi oppdaget en serie med interessante, nye scenarier som ikke ble dekket av noen eksisterende, lokal løsning for tilknytning. Nå er vi glade for å se at Wibree blir en del av den åpne Bluetooth-standarden, noe som åpner nye markedsmuligheter og mer rom for innovasjon innen bransjen, sier Jarkko Sairanen, en visepresident for strategi i Nokia, i en pressemelding.

- Det å inkludere Wibree innen et eksisterende forum vil sikre interoperabilitet og en bred og rask vekst i bruken, sier Sairanen som mener Bluetooth SIG er det optimale nye hjemme for Wibree.

En rekke selskaper har bidratt til interoperabilitets-spesifikasjonen til Wibree, i tillegg til definisjon av profiler og potensielle bruksområder. Disse selskapene vil fortsette sitt arbeid innenfor Bluetooth SIG, hvor de sammen med flere nye selskaper vil fullføre spesifikasjonen. Dette er ventet å kunne skje i første halvdel av 2008.

Alt fra starten av ble Wibree designet for å fungere med to alternative implementeringer - som en enkel utvidelse av en klassisk Bluetooth-radio og som en separat implementering.

Wibree har et strømforbruk som bare er en brøkdel av det klassiske Bluetooth-radioer bruker. Dette gjør teknologien spesielt egnet som kommunikasjon mellom små enheter hvor det ikke er ønskelig at batteriene må lades opp jevnlig. Bluetooth SIG mener det er mulig å utstyre enheter som klokker, leker, sportsutstyrt og underholdningsenheter med Wibree og likevel kunne oppnå en batterilevetid på mer enn ett år.

Wibree skal ha en rekkevidde på inntil 10 meter og støtter en bitrate på inntil 1 Mbit/s.