Nokia gir seg overfor mobilselskapene

Nokia har gitt seg i en viktig maktkamp - teleselskapene får logo og ekstra knapper.

Nokia har gitt seg i en viktig maktkamp - teleselskapene får logo og ekstra knapper.

Nokia står klar med tre nye telefoner ryktene tilsier at skal lansere i løpet av uken. Dette kan være litt tidlig, for digi.no har foreløpig ikke mottatt noen innbydelse til pressekonferanse.

Hvor lekkasjen kommer fra er uklart, men en rekke medier forteller om tre nye telefoner, hvorav Nokia 7200 klart er toppmodellen.

Den nye kamera-telefonen er allerede døpt Louis Vutton-modellen etter det prestisjefylte kles- og skinnvaremerket. For Nokia 7200 er en 'brettbar' modell med skinnbelagte felter. I tillegg til kamera, har telefonen en epost-klient og radio. Bildet stammer fra det tjekkiske nettstedet mobile.pbit.ch.

I tillegg står Nokia klar med 6230 og 6820.

Den største nyheten er ikke funksjoner i telefonen, men det veiskille 7200 representerer for Nokia. Verdens desidert største mobiltelefonprodusent har i alle år slåss med mobiltelefonselskapene om makten i bransjen - skal det stå Nokia eller Telenor-logo på telefonene? For Telenor har subisidiert mobiltelefonen, men har ikke fått tilpasse dem.

For Nokia har ikke ønsket at teleselskapene skulle kunne tilpasse deres telefoner. Dette ville gjøre det vanskeligere for kundene å bytte teleselskap, noe som kunne bremse salget av mobiler. Nokia kunne også risikere at de måtte binde seg til et mobilselskap og miste salget mot kundene til konkurrenten.

Dette nei'et har fått selskaper som Vodaphone og Orange til å lansere asiatiske mobiler med deres egne tjenster. Telefonene har knapper som gir med et trykk starter tjenester som chat og annet. Kundene er derfor bundet til mobilselskapet.

Nå ser Nokia ut til å ha gitt seg. Ifølge Reuters vil Nokia tilby mobilselskapene å sette sine logoer på de tre nye mobilene. I tillegg er mobilene utvidet med nye knapper som kan programmeres mot mobilselskapenes egne tjenester.

Nokia 7200 veier ifølge ryktene 115 gram og har en skjerm på 128 x 128 punkter. 6230 er en litt enklere kameratalefon og 6820 er med sitt fulle tastatur arvtageren til 6800. Alle telefonene skal, ifølge ryktene, komme i salg i løpet av året.

Til toppen