Nokia-handelen fullføres denne uken

Navnet på det nye mobilselskapet er klart.

Nokia-handelen fullføres denne uken
Tidligere Nokia-sjef Stephen Elop ble i februar utnevnt til sjef for Microsoft Devices Group, som høyst sannsynlig vil ha ansvaret for det nye mobildatterselskapet. Her viser Elop fram nye Lumia-telefoner under Build 2014-konferansen. Bilde: Microsoft

Både Microsoft og Nokia kunngjorde i går at Microsofts oppkjøp av Nokias mobiltelefonvirksomhet, Devices and Service, etter all sannsynlighet vil bli fullført fredag den 25. april. Planene om oppkjøpet ble offentliggjort i september i fjor og har en verdi på 7,2 milliarder dollar.

– Dette oppkjøpet vil hjelpe Microsoft med å akselerere innovasjonen og adopsjonen av Windows Phone-telefoner. I tillegg ser vi fram til å introdusere den neste milliarden av kunder for Windows-tjenester via Nokia mobiltelefoner, skriver Brad Smith, juridisk direktør i Microsoft, i et blogginnlegg.

Med «den neste milliarden» mener en stor gruppe mennesker som i dag ikke har smartmobil eller tilgang til internett. Microsoft er langt fra den eneste aktøren som ønsker å knytte denne potensielle brukergruppen til seg.

Ifølge en e-post som Nokia sendte til mange av selskapets kunder i påsken, vil det nye selskapet hete Microsoft Mobile Oy og holde til i Espoo, Finland. Microsoft Mobile vil da være et heleid datterselskap av Microsoft Corporation.

Avtaleendringer

Smith nevner i blogginnlegget en liten håndfull endringer som har blitt forhandlet fram mellom de to selskapene.

Blant annet skal Microsoft i framtiden ha ansvaret for administrasjonen av nokia.com-domenet og tilhørende profiler i sosiale medier i en overgangsperiode på inntil et år.

Ifølge den opprinnelige avtalen skulle alle de ansatte ved Nokias Chief Technology Office fortsatt være ansatt i Nokia. Nå er det klart at 21 ansatte i Kina, som arbeider med mobiltelefoner, vil fortsette dette arbeidet i Microsoft i stedet.

Microsoft skal likevel ikke kjøpe Nokias produksjonsanlegg i Sør-Korea, noe som opprinnelig var en del av avtalen.

Derimot skriver Smith ingenting om bruken av Nokia-navnet. I den opprinnelige kunngjøringen ble det oppgitt at Microsoft kjøper varemerkene Lumia og Asha, samt rett til å bruke «Nokia» sammen med eksisterende produkter. Senere ble det kjent at Microsoft vil kunne bruke Nokia-navnet sammen med produkter basert på Series 30 og Series 40 i ti år framover, mens Nokia ikke kan lansere nye mobiltelefoner med Nokia-navnet før i 2016.

Men disse kunngjøringene fortalte ingenting om lisensiering av Nokia-navnet i forbindelse med framtidige, Windows Phone-baserte Lumia-telefoner.

    Les også: