BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokia har likevel en backup-plan

...hvis Windows Phone 8 blir en fiasko.

I MOTVIND: Nokias hovedkvarter i Espoo.
I MOTVIND: Nokias hovedkvarter i Espoo. Bilde: Henrik Kettunen/Bloomberg/All Over Press
3. juli 2012 - 11:54

Lyspunktene er få for Nokia. Selskapet blør penger, mister markedsandeler og de kutter dramatisk i bemanningen.

Konsernsjef Stephen Elop satset alt på ett kort, da han vraket operativsystemene Symbian og Meego til fordel for Microsoft.

Den dramatiske snuoperasjonen innebar at selskapets Windows Phone-baserte mobiltelefoner måtte lykkes, men resultatene har foreløpig latt vente på seg.

Så sent som i februar sa Nokias europasjef Victor Saeijs at det ikke finnes alternativer. - Vi har ingen plan B.

Nokias nye styreleder Risto Siilasmaa sier de har en backup-plan dersom Windows Phone ikke blir en suksess. <i>Bilde: Bloomberg/All Over Press</i>
Nokias nye styreleder Risto Siilasmaa sier de har en backup-plan dersom Windows Phone ikke blir en suksess. Bilde: Bloomberg/All Over Press

Men nå har pipen fått en annen lyd. Nokia har likevel en backup-plan.

Det innrømmer Nokias nyvalgte styreleder Risto Siilasmaa i sin første opptreden på finsk fjernsyn etter han overtok vervet i mai. Han er forøvrig mest kjent som grunnlegger og eks-konsernsjef i IT-sikkerhetsselskapet F-secure.

- Dersom kommende Windows Phone 8 skulle vise seg «ikke å leve opp til forventningene» har Nokia en beredskapsplan, mente Siilasmaa i et intervju med den finske statskringkasteren YLE.

Han fulgte imidlertid opp med å si at selskapet føler seg sikre på at operativsystemet til Microsoft blir en suksess.

Styrelederen uttrykte også støtte til Stephen Elop. - Han kom inn på et vanskelig tidspunkt, og har vært dyktig og forutsigbar.

Hva Nokias redningsplanke kunne være dersom Windows Phone 8 blir en fiasko for den finske mobilgiganten, sa han ingen ting om.

Broen tilbake til Symbian synes imidlertid å være brent. På samme vis er også utviklingen av Meego lagt død.

- Symbians markedandel har falt til nær null, sa Siilasmaa da han ble spurt om beslutningen om å bytte til Windows, som ifølge ham ble valgt etter en «nøye og detaljert gjennomgang av mulige alternativer».

Analytikere har tidligere uttalt at mulighetene for at Meego eller Symbian igjen vil kunne blomstre har passert. Synet er at Nokias konsernsjef effektiv tok livet av disse operativsystemene da han for halvannet år siden kom med sitt berømte notat om at plattformen brenner, og at de straks måtte hoppe av for å overleve.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.