Nokia har løst IP-telefoni på mobilen

UMA, teknikken som vil la deg snakke med mobilen over WLAN-nett til en svært lav pris, nærmer seg med raske skritt.

Nokia har løst IP-telefoni på mobilen

UMA, teknikken som vil la deg snakke med mobilen over WLAN-nett til en svært lav pris, nærmer seg med raske skritt.

UMA heter det neste store gjennombruddet for mobilbransjen og nå nærmer lanseringen seg med raske skritt.

UMA er et samlenavn for mobilteknikken som vil la mobiltelefoner med WLAN bruke begge nett. Eiere av en UMA-mobil vil kunne hoppe over til det trådløse nettet når han kjommer inn på jobben eller kommer hjem. Samtalene vil da kjøres som IP-telefoni over det trådløse nettet - forutsatt at mobilselskapet ditt støtter teknikken.

    Les også:

En annen mulighet er å bruke offentlige WLAN-soner, noe som er godt utbygget i mange land, men ikke her i Norge.

Maskinvaren er på plass, men først sent forrige uke klarte Nokia å demonstrere offentlig at de har løst den siste problemet. På Cita-messen i Las Vegas viste Nokia at en mobil som klarte handover - å hoppe fra mobilnettet til et trådløst datanett når dette ble tilgjengelig og tilbake til mobilnettet. Nokia har tidligere fått dette til på laboratoriet, men nå kan dette altså gjøres med vanlig utstyr.

Kravene er høye - handover må skje i løpet av noen millisekunder uten at brukeren merker det og det klarer nå Nokias nettverksutstyr sammen med UMA-mobilen Nokia allerede har lansert - Nokia 6136 (bilde venstre).

På Cita lanserte Samsung UMA-mobilen t709, den andre UMA-modellen selskapet tilbyr.

Her i Norden har TeliaSonera kommet lengst med UMA - selskapet gjennomfører tester i Danmark for å løse nettopp handover. TeliaSonera har ikke lovet noen lansering, men det gjør nå France Telecom som har inngått en avtale med Nokia.

Til toppen