Nokia kan snuble tungt i Kina

Nokia og Jorma Ollila gambler tungt i Kina. Går det galt, vil Nokia miste mye i verdens største mobilmarked.

Kina er 1,27 milliarder innbyggere blitt verdens største marked. Nå står landet foran et valg av standard for neste generasjons mobilsystem, noe som vil avgjøre svært mye for Nokia.

For Nokia har satset svært mye på WCDMA-standarden, som alle europeiske land skal bruke i sine UMTS-nett. Selskapet selger bare basestasjoner og annet teleutstyr for denne standarden. I et forsøk på å overtale kinesiske myndigheter, har toppsjefen Jorma Ollila vært på tre besøk i Beijing de fire siste månedene. Nokia har også bygget flere fabrikker i Kina.

I tillegg mener analytikere at Nokia ligger bak konkurrentene på lage telefoner for CDMA 2000, den konkurrerende standarden. Skulle kinesiske myndigheter standardisere på CDMA 2000, vil Nokias globale markedsandel på 37 prosent trolig fall. Sier myndigheten ja til WCDMA, har Nokia en god sjanse til å nå sitt mål om en markedsandel på 40 prosent.

Mye står og faller på hva China Mobile Communications, nå verdens største mobilselskap, bestermmer seg for. Tidligere har selskapet sagt at de skal bruke WCDMA og starte utbyggingen i oktober. Men ifølge Wall Street Journal har selskapet begynt å tvile. Sjefen i selskapet Hong Kong-avdeling sier at man følger med på utviklingen i Japan.

Og der går slaget mellom WCDMA og CDMA 2000 i sistnevntes favør. Det gamle statsmonopolet NTT har bare skaffet seg 150.000 WCDMA-kunder, mens utfordreren KDDI har over ti ganger så mange. Årsaken er at CDMA-2000 er en enklere teknologi, og telefonprisene ligger på under halvparten av WCDMA-telefoner.

Ingen har foreløpig gitt konkrete priser for UMTS-telefoner for det europeiske markedet, men Hutchison som skal lansere i England og Italia i oktober anslår 900 euro - 6700 kroner, skriver Wall Street Journal.

Den andre store kinesiske mobiloperatøren, China Unicom, har allerede bestemt seg på CDMA 2000. I tillegg vil det dukke opp to nye operatører til neste år.

Til toppen