TELEKOM

Nokia kjøper norsk konkurrent

Blir spydspissen i jakten på en milliard nye kunder.

Skal gjøre Nokia «smartere». Her et utvalg fra utviklingsteamet i norske Smarterphone (fra v.) Per Kristian Gjermshus, Bjørn Aadland, gründer Egil Kvaleberg og Frank Stevenson.
Skal gjøre Nokia «smartere». Her et utvalg fra utviklingsteamet i norske Smarterphone (fra v.) Per Kristian Gjermshus, Bjørn Aadland, gründer Egil Kvaleberg og Frank Stevenson. Bilde: Kvaleberg
5. jan. 2012 - 16:33

Det Oslo-baserte programvareselskapet Smarterphone, tidligere Kvaleberg AS, og deres egenutviklede operativsystem, blir nå en spydspiss i jakten på den neste milliarden mennesker som vil skaffe seg mobiltelefoner.

Det var Aftenposten som først meldte at selskapet er solgt til Nokia for en ukjent sum.

Solgte livsverket

Gründer Egil Kvaleberg bekrefter at han har solgt livsverket. Akkurat nå er han på jobbreise i Kina, et svært viktig marked for dem.

- Nokia er det selskapet som selger suverent flest featuretelefoner i verden. At de kjøper oss er en anerkjennelse av hva vi har fått til, sier Kvaleberg til digi.no.

Konkurrenter

Kvalebergs produkt het først Mimiria, men ble senere døpt om til Smarterphone. Akkurat som selskapet. Dette var en direkte konkurrent til Nokias S40-plattform.

- Det var ikke for å kvitte seg med en konkurrent at de kjøpte oss, akkurat. De ønsket å fornye seg. Jeg vil ikke si noe mer om det, men de [Nokia] ønsker ikke å lage det samme produktet i årevis.

«- Den neste milliarden mennesker som skal på nettet. Det er det vi snakker om», sier Kvaleberg, fersk Nokia-direktør for forretningsområdet Smarterphone Framework.

Pengedryss

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hva jobben innebærer, eller hva Nokia har betalt for selskapet. At det dreier seg om en god slump penger er det imidlertid ingen tvil om.

Ventureselskapet Ferd har tilført 50 millioner kroner. Før salget til Nokia var de største eier i Smarterphone med 81,75 prosent av aksjene. Kvaleberg satt selv med 11,84 prosent gjennom sitt investeringsselskap, Anelsen.

En kjøpesum på over 100 millioner kroner, som Aftenposten spekulerer i, er med andre ord ikke så veldig usannsynlig.

- Synes du det er vemodig at nok et norsk IT-selskap selges ut av landet?

- Nei, vi har jo Opera Software da, som klarer seg veldig bra alene. All ære til dem for det. Nå har vi endt opp på en annen sti, men det er en internasjonal industri. Å gjøre alt 100 prosent fra Norge blir helt tullete, sier Egil Kvaleberg til digi.no.

I første omgang ser Smarterphone ut til å fortsette i stor grad som før, men nå som del av et svært internasjonalt selskap, med alle fordelene og mulighetene det innebærer.

Selskapets om lag 25 utviklere er alle med videre. De har allerede flyttet inn i lokalene til Nokias Qt-avdeling i Nydalen. Altså er de plassert sammen med tidligere Trolltech – det forrige norske programvareeventyret som Nokia kjøpte.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.