RESULTATERFINANS

Nokia kjøres ned i pris

Alt utenom aksjekursen falt da Nokia presenterte tall torsdag.

Stephen Elop, toppsjef i Nokia, leverte resultater for tredje kvartal torsdag. Aksjekursen steg kraftig, selv om det var kjedelige tall som ble presentert.
Stephen Elop, toppsjef i Nokia, leverte resultater for tredje kvartal torsdag. Aksjekursen steg kraftig, selv om det var kjedelige tall som ble presentert. Bilde: REUTERS/Jarno Mela/Lehtikuva/SCANPIX

Den finske mobilgiganten Nokia har slitt betydelig i konkurranse med Apples iPhone og diverse Android-telefoner, som har snudd opp ned på markedet. Effekten kan leses tydelig ut av regnskapene til selskapet.

Tall for tredje kvartal ble fremlagt torsdag formiddag i Helsinki. De viste at omsetningen i tredje kvartal falt med 13 prosent til 8,9 milliarder euro målt opp mot samme periode i fjor.

Driftsresultatet endte med et tap på 71 millioner euro. En betydelig forbedring fra andre kvartal i år, da tapet ble på nærmere en halv milliard euro.

I tredje kvartal 2010 endte driftsresultatet med et overskudd på 403 millioner kroner.

Resultatene var bedre enn forventet, melder den svenske finansnyhetstjenesten E24. Det bidro også til å sende opp kursen med rundt 10 prosent torsdag ettermiddag.

Selger færre telefoner

Det er innen mobiltelefoner og tjenester knyttet til mobile plattformer Nokia henter storparten av sine inntekter. Denne enhetens nettoomsetning endte på 5,39 milliarder euro, et fall på 25 prosent fra samme periode i fjor. I forhold foregående kvartal falt omsetningen med marginale 1 prosent.

Regnskapet viser også et kraftig fall i salget av smarttelefoner fra Nokia. I årets tredjekvartal solgte Nokia 16,8 millioner enheter, et fall på 38 prosent fra samme periode i fjor men en økning på 1 prosent fra andre kvartal. Salget av vanlige mobiltelefoner steg imidlertid med åtte prosent fra tredje kvartal i fjor til samme kvartal år til 89,8 millioner enheter.

Fallende priser

Interessant nok faller gjennomsnittsprisen per telefon totalt sett med 22 prosent fra tredje kvartal i fjor til i år.

Snittprisen på en vanlig Nokia-telefon falt fra 40 euro per enhet til 32 euro. For smarttelefoner falt prisen i samme periode fra 133 euro til 131 euro per enhet.

Sett i forhold til andre kvartal i år falt gjennomsnittsprisen på Nokias smarttelefoner med 8 prosent. Samme periode falt prisene for deres vanlige telefoner med hele 18 prosent i snitt.

Nokia sliter med andre ord med å holde prisene oppe, både på smarttelefoner og for standardtelefonene.

Lanserer neste uke

I en kommentar til kvartalresultatet sier Stephen Elop, Nokias toppsjef, at han var oppmuntret av tallene for tredje kvartal, men at det fremdeles gjensto en rekke viktige steg på veien. Elop har varslet store omveltninger for selskapet, som må tilpasse seg et helt nytt marked.

– Våre resultater for tredje kvartal indikerer at våre salgsaktiviteter og lagersituasjon har bedret seg. Fra et produktssynspunkt har vår mobiltelefonportefølje klart seg bra, sier Elop.

Om Nokia vil lykkes vil vise seg i fjerde kvartal. Neste uke skal selskapet, ifølge Bloomberg News, presentere en ny serie mobiltelefoner basert på Windows Phone.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.