Nokia klar med felles video, Internett og spill-boks

Snart vil du kunne kjøpe Nokias nye brukervennlige datamaskin i Norden. Den kan vise og behandle alle typer data og medietyper.

Alle bransjefolk og analytikere har vært enige om at det skal inn en ny datamaskin i de fleste hjem som fyller flere roller enn dagens PC. Maskinen vil være en PC i forkledning og kunne takle både TV, Internett og spill. PCen er for dyr og komplisert til at den blir noe mer enn en arbeidsmaskin for de fleste.

Nå har Nokia lansert "Media Terminal", en maskin som er veldig nær opp til visjonen. Maskinen forener dagens TV-dekodere med en enkel PC og spillmaskin som gir Internett-tilgang over mange typer nettverk. Nokia offentliggjorde maskinen i desember og arbeider nå med "nordiske partnere".

- Vi planlegger en lansering i løpet av andre kvartal her i Norden i samarbeid med flere nordiske TV-selskaper, forteller Otto Kaufmann, produktsjef hos Nokia Norge til digitoday.no.

- Maskinen gir ikke noe i seg selv. Vi arbeider derfor med TV-selskaper som vil ta i bruk alle muligheten for digitale sendinger, Internett og spill, forteller han.

Kaufmann vil ikke røpe hvem han er i forhandlinger med, men det er kjent at Telenor er på jakt etter en avansert mottaker-boks som kan vise Internett-sider til sine fremtidige sendenettverk. Tidligere i uken kunne digitoday.no fortelle at Telenor foreslår at alle de norske TV-aktørene skal slå sammen sine krefter og dele ut en felles mottaker-boks for å sikre seg et stort marked. Telenor vil gi alle digital dekoder

Den nye Nokia-boksen er virkelig en sveitsisk lommekniv for den digitale informasjonsalderen.

Media Terminal er egentlig en enkel PC med en 336 Mhz Intel Celeron-prosessor og en 20 GB harddisk styrt med gratisoperativsystemet Linux. Maskinen kan byttes ut til å ta i mot TV-siganaler og Internett-tilknytning via parabol, kabelanlegg, Ethernet i blokkanlegg eller telelinjer (ADSL eller andre DSL-versjoner).

Det er harddisken som utgjør den store forskjellen med tidligere TV-bokser. For på harddisken har Nokia lagt inn mye programvare som lastes etter behov. Viktigst er en velutbygget nettleser. Nokia har valgt Mozilla og støtter Javascript, noe som har manglet fra mange andre enkle Internett-bokser og handikapper dem sterkt. Nettleseren kan også støtte Macromedia og Adobe Acrobat.

I tillegg følger det med en chat og epost-klient samt en MP3-spiller. For på harddisken kan du laste ned og lagre mye MP3-musikk. Harddisken åpner også en annen viktig mulighet som flere amerikanske TV-bokser tilbyr: Digitalt opptak av video med alle fasiliteter for styring og spoling.

I tillegg til å ta i mot digitale TV-sendinger, har maskinen et system for å lage spill. Med en 336 Mhz prosessor er maskinen først og fremst beregnet på å vise server-baserte nettverksspill. Men maskinen har en 3D-aksellerator for moderne PC-spill.

Med harddisken og Internett-oppkoblingen vil burde det være mulig å laste ned Linux-basert programvare etter eget valg. Et bilderedigeringsprogram kan være nyttig, for Media Terminal har også 2 USB-porter som lar deg koble til digitale kamera, scannere og skrivere.

Du kan lese mer om Media Terminal på Nokias nettside http://www.nokia.com/multimedia/mediaterminal.html.
Til toppen