Nokia klar med Opera-konkurrent

Nokia lanserte onsdag en ny nettleser for smarttelefoner og blir dermed en direkte konkurrent til norske Opera.

Nokia lanserte onsdag en ny nettleser for smarttelefoner og blir dermed en direkte konkurrent til norske Opera.

Nokia avduket i går en ny nettleser for selskapets smartmobilplattformen Series 60, som er basert på Symbian OS. Nettleseren er tilgjengelig til S60-lisensrettighetshavere som en del av S60 3rd Edition. Det ble allerede i sommer kjent at Nokia hadde slike planer.

- Nokias undersøkelser om S60 smarttelefonbrukere viser to klare trender, at nettlesing genererer med enn 60 prosent av datatrafikken og at den økte nettverksytelsen til WCDMA/3G mer enn dobler nettleserbruken sammenlignet med GPRS/EDGE, noe som gir et økt omsetningspotensial for operatørene, sier Heikki Heinaro, visepresident for S60-applikasjoner Nokias gruppe for teknologiplattformer, i en pressemelding.

- Den nye nettleseren skal gjøre de nettlesing rask, intuitiv og morsommere for både konsumenter og profesjonelle brukere, sier Heinaro,

Nettleseren til Nokia er basert på WebCore- og JavaScriptCore-komponentene til Apples Safari Web Kit, som ifølge Nokia er bransjens minste og raskeste renderingmotor for mobile enheter som også er basert på åpen kildekode. Apple bruker denne i selskapets egen nettleser, Safari.

Denne programvaren er igjen basert på KHTML og KJS fra Konqueror-prosjektet til KDE.

Funksjonaliteten til den nye nettleseren inkluderer vern av den originale sidelayouten, slik at siden ikke endrer utseende selv om den leses på en liten skjerm. Se bildet nedenfor.

Brukeren kan navigere gjennom miniatyrer av websider, noe som skal redusere behovet for å rulle siden. Nettleseren inkluderer en popup-sperre og visuell historikk, med miniatyrvisninger av tidligere besøkte sider. Den har fritekstsøk, støtte for RSS-feeder, dynamisk HTML og skriptfunksjonalitet som AJAX.

Dessuten skal den ha støtte for webstandarder som HTML, XHTML 1.0, DOM, CSS, SVG-Tiny, SSL og ECMAScript. Dessuten støtter den Netscapes API for plugins som Flash Lite, samt lyd.

Siden nettleseren er basert på åpen kildekode, vil det være mulig for andre å utvikle ny funksjonalitet til den. Tredjeparts applikasjonsutviklere som utvikler for S60 skal kunne benyttet det åpne programmeringsgrensesnittet (API) for å bruke nettleseren til å vise fram rikt innhold i deres egne applikasjoner.

Mer informasjon S60 OSS Browser, som nettleseren kalles, finnes på denne siden. Selve kildekoden ventes å bli tilgjengelig i løpet av første kvartal 2006. Alle de tre mobiltelefonmodellene Nokia annonserte i går, N71, N80 og N92, vil være utstyrt med den nye nettleseren.

Også norske Opera tilbyr nettlesere til mobiltelefoner, men har en langt bredere målgruppe enn bare Series 60. Blant annet tilbys Opera Mini til de fleste mobiltelefoner med støtte for Java og GPRS.

Til toppen