RESULTATERFINANS

Nokia kutter 10 000 stillinger

Den finske kjempen må gjennomføre omfattende sparetiltak.

Stephen Elop har ennå ikke greid å få Nokia inn på rett kurs.
Stephen Elop har ennå ikke greid å få Nokia inn på rett kurs. Bilde: ChinaFotoPress/Getty/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. juni 2012 - 09:49

Nokia har denne våren brukt langt mer penger enn inntektene skulle tilsi, noe som har ført til at kontantbeholdningen har blitt betydelig redusert. Dette har ikke kunnet fortsette, og i da varsler selskapet store kutt på flere områder. Samtidig vil selskapet investere mer på enkelte nøkkelområder.

Kuttrunden innebærer at Nokia innen utgangen av 2013 skal redusere antallet hoder med opptil 10 000. Dette utgjør omtrent 20 prosent av det totale antallet ansatte i selskapet. Nokia skriver i en pressemelding at selskapet også skal redusere antallet fabrikker. Blant annet skal selskapets fabrikk i Salo, Finland, legges ned.

– Disse planlagte reduksjonene er en vanskelig konsekvens av de tilsiktede handlingene vi mener vi må gjøre for å sikre den langsikte, konkurransemessige veksten til Nokia, sier Nokia-sjef Stephen Elop i pressemeldingen.

– Det er ikke med lett hjerte at vi legger planer som kan påvirke våre ansatte, og som et selskap vil vi arbeide utrettelig for å sikre at de som står i faresonen blir tilbudt den nødvendige støtten og rådgivingen til å finne nye muligheter.

Sparetiltakene skal innebære en reduksjon i utgiftene på 1,6 milliarder euro innen utgangen av 2013. Dette kommer i tillegg til spareplaner som har blitt kunngjort tidligere.

Utskiftinger i ledelsen

Innen utgangen av juni vil tre personer i selskapets toppledelse forlate selskapet. Dette er Nokias sjef for markedsføring Jerri DeVard, mobilsjef Mary McDowell og markedssjef Niklas Savander. Alle tre erstattes av personer som allerede er ansatt i selskapet.

Vil investere

I tillegg til å kutte utgiftene, innebærer Elops plan for å få Nokia på rett kjøl igjen at selskapet investerer videre i det som trekkes fram som de sentrale vekstområdene.

Det skal investeres kraftig i produkter og opplevelser slik at Lumia-mobile vil utmerke seg og gjøres tilgjengelige for flere forbrukere. Blant annet planlegger Nokia å kjøpe deler av svenske Scalado, som tilbyr teknologier knyttet til bildeprosessering. Det skal tilbys Lumia-mobiler i flere prisklasser enn i dag, og Nokia skal ta i bruk nye materialer, teknologier og tjenester for å gjøre mobilene mer attraktive.

Det skal investeres videre i lokaliseringsbaserte tjenester, både for å få andre Nokia-produkter til å skille seg ut, men også ved å utvide plattformen til nye bransjer.

Dessuten skal selskapet forbedre konkurransedyktigheten og lønnsomheten til forretningsområdet for de enklere mobiltelefonene.

– Vi skal fokusere mer på produktene og tjenestene som våre forbrukere setter mest pris på, mens vi fortsetter å investere i innovasjonen som alltid har definert Nokia, sier Elop.

– Vi skal i enda større grad fokusere innsatsen på Lumia, fortsette innovasjonen rundt våre vanlige mobiler, mens vi legger økt vekt på våre lokaliseringsbaserte tjenester.

Andre kvartal

Nokia melder at resultatene for andre kvartal, som skal presenteres den 19. juli, vil bli enda svakere enn det som var tilfellet for første kvartal. Blant annet opplyser selskapet at konkurransen i smartmobilmarkedet har vært sterkere i det inneværende kvartalet enn det som selskapet tidligere hadde ventet,l samtidig som at synligheten til Nokia-produktene fortsatt skal være begrenset. Dette ventes å fortsette også inn i tredje kvartal.

De svake resultatene til Nokia har ifølge Bloomberg ført til at kursen på Nokia-aksjen på Helsinki-børsen har falt med 49 prosent det siste året. I går falt kursen med 1,8 prosent til 2,22 euro. Ifølge Reuters har kursen falt ytterligere i dag og ligger nå på rundt 2,10 euro.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.