Nokia lanserer nytt, billig mobilsystem

Nokia åpner en ny mulighet for å skape billige mobilnett med de gamle 450 NMT-frekvensene.

Nokia åpner en ny mulighet for å skape billige mobilnett med de gamle 450 NMT-frekvensene.

Nordisk Mobiltelefon har fått en ny mulighet. Selskapet arbeider med å lansere et tredje norsk mobilnett og gi Telenor og Netcom tøffere konkurranse.

Selskapet overtok 450 Mhz-frekvensene som det gamle NMT-nettet brukte. Men da må Nordisk Mobiltelefon selge amerikanske CDMA-telefoner som benytter 450-båndet.

Først i det siste har det dukket opp telefoner som både lar bruke snakke med CDMA og GSM, men de vil trolig bli dyre.

    Les også:

Nå lanserer Nokia en ny teknologi som åpner muligheter. Selskapet lover å lage både sendeutstyr og mobiltelefoner for GSM - på 450 Mhz-frekvensene. Dette vil la aktører som Nordisk Mobilteleffon bygge GSM-nett, men altså med de gamle NMT-frekvensene.

Men Nordiske Mobiltelefon har allerede valgt CDMA fordi dette gir et 3G-nett med høye båndbredde. Nokias nye system tilbyr bare GSM-båndbredde. Det skal derfor mye til at Nordisk Mobiltelefon skulle ta systemet i bruk.

Nokia sikter systemet sitt mot land i den andre og tredje verden som ikke trenger 3G, men et enda billigere alternativ til dagens GSM 900/1800-bånd. Dette er markeder der hver kunde ringer for så lite som fem dollar i måneden.

Til toppen