KARRIERE

Nokia-legende trekker seg

Jorma Ollila snudde Nokia fra konglomerat i krise til verdens ener innen mobiltelefoner.

15. sep. 2010 - 09:11

Den største nyheten på det internasjonale kunde- og partnerarrangementet til Nokia i London i går var ikke de tre nye mobiltelefonene E7, C7 og E6, men at Jorma Ollila, selskapets styreformann, har planer om å fratre i løpet av 2012.

Ollila har arbeidet for Nokia siden 1985, da selskapet var et konglomerat med virksomhet innen alt fra tv til bildekk og gummistøvler. Daværende toppsjef Kari Kairamo slet for å fornye Nokia, og utnevnte Ollila til finansdirektør i 1986. Kairamo greide ikke å løse Nokias omfattende problemer, og begikk selvmord i 1988. Hans etterfølger, Simo Vuorilehto, startet en nødvendig prosess med å omstrukturere selskapet, og utnevnte i 1990 Ollila til sjef for en ny satsing innen mobiltelefoner. Den dype økonomiske krisen som rammet Finland i årene 1990 til 1993 gjorde det påkrevet med langt mer drastiske tiltak enn Vuorilehto virket i stand til. I 1988 ble dekkproduksjonen overlatt til Nokian Tyres, og i 1990 ble gummistøvler overlatt til Nokian Footwear.

I 1992 tok Jorma Ollila avgjørelsene som la grunnlaget for at Nokia ble verdens største leverandør av mobiltelefoner.
I 1992 tok Jorma Ollila avgjørelsene som la grunnlaget for at Nokia ble verdens største leverandør av mobiltelefoner.

I 1992 gikk Ollila seirende ut av den interne maktkampen. Han bestemte at Nokia utelukkende skulle fokusere på telekommunikasjon, og alt annet, som den tapsbringende produksjonen av tv-apparater, ble etter hvert avhendet. Ollila så tidlig mulighetene i GSM-teknologien for digital mobiltelefoni: Satsingen her ble mer vellykket enn noen i Nokia hadde våget å håpe.

Ollila ble valgt til Nokias styreformann i 1999, og fortsatte i begge toppstillingene fram til 2006, da Olli-Pekka Kallasvuo overtok som toppsjef.

I dag er Nokia igjen i en form for krise, selv om lønnsomheten ikke trekkes i tvil. Selskapet taper andeler innen alle segmenter, og børsverdien er redusert med 70 prosent på tre år.

Det har utløst en prosess der Ollila til slutt ble den siste gjenværende av ledergruppen som la grunnlaget for Nokias storhet på 1990-tallet. 21. september overtar kanadieren Stephen Elop som toppsjef. Mandag denne uken kom meldingen om at Anssi Vanjoki som ledet Nokias satsing innen avanserte mobiltelefoner, har sagt opp, og vil arbeide ut sin oppsigelsestid på seks måneder.

Nokia startet som cellulosefabrikk i 1865. Dette er selskapets første logo.
Nokia startet som cellulosefabrikk i 1865. Dette er selskapets første logo.

Kunngjøringen om at også Ollila fratrer, selv om det først skjer i 2012, oppfattes som dramatisk, i motsetning til de nye mobiltelefonene, som ikke oppfattes å representere verken noen større fornyelse eller noen utfordring til verken Apple iPhone eller andre konkurrenters mange nye Android-modeller.

Noen analytikere mener Ollilas varslede avgang vil være positiv, fordi påtroppende toppsjef Elop vil ha større muligheter til å styre Nokia i en helt ny retning.

På Nokia World i London nektet talspersoner for selskapet å svare på spørsmål om en eventuell ny strategi, under henvisning til at disse avgjørelsene ikke er tatt ennå.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.