TELEKOM

Nokia lukter på Alcatel-Lucent

Microsoft-salg åpner nye muligheter.

Etter at Microsoft kjøpte mobil-divisjonen og en rekke patent-lisenser for 44 milliarder kroner er Nokia klar til å spille i oppkjøpsmarkedet. Er Alcatel-Lucent et naturlig mål.
Etter at Microsoft kjøpte mobil-divisjonen og en rekke patent-lisenser for 44 milliarder kroner er Nokia klar til å spille i oppkjøpsmarkedet. Er Alcatel-Lucent et naturlig mål. Bilde: Henrik Kettunen/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
26. sep. 2013 - 08:46

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vurderer finske Nokia om de skal forsøke et oppkjøp av sin franske rival Alcatel-Lucent. Ifølge kilder nær prosessen er dette noe av det som vurderes når Nokia nå skal gå gjennom strategien etter at de nå selger mobiltelefon-divisjonen til Microsoft.

Microsoft betaler i alt 44 milliarder norske kroner for divisjonen, samt en omfattende patent-linsenspakke. Dette gjør at det gjenværende finske selskapet har finansielle muskler til å gjøre industrielle satsninger og oppkjøp. Etter salget vil Nokia bestå av en avdeling som lager nettverksutstyr og mobilteknologi, karttjenesten «Here» samt en betydelig teknologiportefølje i selskapet Nokia Advanced Technologies.

Det har lenge vært spekulert i om Alcatel-Lucent og Nokia vil finne sammen. Begge har utfordringer i konkurransen med svenske Ericsson og de blir begge utfordret heftig på pris fra kinesiske Huawei. De har også en komplimenter forretning: Alcatel-Lucent har et sterkt fotfeste i det amerikanske markedet, hvor Nokia i liten grad har slått gjennom.

Det skal imidlertid ikke være noen umiddelbare planer for formelle samtaler, men kilder forteller at Nokia har hatt diskusjoner om å kjøpe Alcatels mobil-virksomhet helt frem til i fjor. Disse samtalene kan raskt komme på bordet igjen.

Det finske teknologi-lokomotivet er nå inne i en fase hvor de vurderer hva de skal gjøre videre, etter salget av mobiltelefonene, sier en kilde til Reuters. Flere alternativer er på bordet, blant annet kjøp av hele eller deler av Alcatel-Lucent sin virksomhet. – Men ingen ting er avklart, sier kilden.

Men et oppkjøp kan bli en trøblete affære. Aksjekursen til Alcatel-Lucent har steget kraftig det siste året (130 prosent, melder Reuters) og den franske staten sitter med 3,6 prosent av aksjene. Nokia må ganske sikkert komme med forsikringer om å trygge arbeidsplasser og lignende innrømmelser dersom de ikke skal bli stoppet av myndighetene.

Verken Nokia eller Alcatel-Lucent har ønsket å kommentere saken til Reuters.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.