Nokia med store planer for GPS-mobiler

Nokia tror GPS-mobiler blir allemannseie og planlegger en rekke nye tjenester som utnytter dette.

Nokia med store planer for GPS-mobiler

Nokia har i år sluppet en liten håndfull mobiltelefon-modeller med innebygd GPS. Dette er relativt dyre telefoner og inkluderer toppmodellene N95 og E90. Bortsett fra HTC, har ingen av Nokias konkurrenter begynt å satse på denne funksjonaliteten i noe særlig omfang, i hvert fall ikke i Europa.

Men Nokia har ikke planer om å stoppe der. Selskapet regner med at GPS vil bli allemannseie i løpet av ganske kort tid.

- GPS-mobiler blir et produkt for massemarkedet i nær framtid, slik mobiler med kamera er i dag, fortalte Christof Hellmis, direktør for Nokias navigasjons- og ruteløsninger, under et møte med skandinavisk presse i går. Han mener man vil kunne få navigasjonsløsninger for under 100 euro, 800 kroner, i løpet av 2008.

    Les også:

Når en mengde brukere tar i bruk ny teknologi, blir det også interessant å utvikle nye tjeneste som utnytter denne teknologien. For til tross for at kartløsningene til Nokia er gratis, har selskapet til hensikt å tjene penger på disse tjenestene. Selskapet ønsker å bli en stor innholdsleverandør på nettet.

I for eksempel N95 kan brukerne fritt laste ned kart, som oppdateres omtrent hver sjette måned. De kan beregne ruter og se på kartet hvor alt fra bensinstasjoner til kirker (POI - Points of Interest) befinner seg, uten at det koster noe ekstra. Derimot må brukerne inngå et abonnement for å få kjøreinstruksjoner eller navigasjon, med eller uten talekommandoer. Abonnementet kan være fra sju dager til tre år og dekker landområder med forskjellig størrelse.

I tillegg tilbys ulike byguider fra blant annet Berlitz og WCities direkte i mobilen. Men dette koster også penger for brukeren. Etter hvert vil Nokia også kunne tjene penger på annonser, tilbud og bestillinger gjennom karttjenestene. Sponsing av butikkoppføringene kan påvirke rekkefølgen de vises i. Dette er noe som er blitt brukt mye på weben, for eksempel i søketjenester.

Men Nokia er også veldig opptatt av å gjøre brukerskapt innhold tilgjengelig for andre. Blant annet ser man på muligheten for å gjøre det mulig å vise lag med slikt innhold over kartene, omtrent som i Google Earth i dag.

Hellmis forteller at Nokia til nå har fokusert på bilister når selskapet har laget navigasjonsløsninger. Men han kan avsløre at selskapet vurderer å kunne tilby annet enn veikart etter hvert.

Hellmis nevner blant annet topografiske kart, sjøkart, satellittbilder, i tillegg til at dagens karttype vil bli mer detaljerte, med blant annet polygonbaserte gjengivelser av bygninger.

Dette er også et ressursspørsmål, for kartene tar plass. Nokias samlede kartmateriale tar i dag 4 GB lagringsplass, noe som er mye i en mobil. I tillegg kommer POI-databasen på 2 GB. Nå kan brukerne riktignok laste ned kun de kartområdene de behøver, enten via en PC eller i sanntid via en WLAN- eller mobilnett-basert Internett-forbindelse. Men med alt man kan lagre på mobiler i dag, fra fotografier, video, musikk og programvare, kan det være fort gjort å fylle opp 2 GB, som er de største flashminnekortene GPS-mobilene til Nokia offisielt støtter i dag.

Nokias teknologimarkedssjef, Kjell Arnebrant, forteller dog til digi.no at det ikke er umulig at også større kort, det vil si microSDHC-kort, faktisk vil kunne fungere. Men disse korttypene er ikke ferdig testet fra selskapets side. Arnebrant kunne ikke si noe om når microSDHC-kort, som i dag tilbys med opptil 8 GB størrelse, vil støttes offisielt av Nokia.