BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokia og Ericsson hardt presset

Ericsson og Nokias betydning for det svenske og finske markedet ble klart demonstrert under gårsdagens kraftige børsfall. Ericsson-aksjen sto alene for 27 prosent av den totale nedgangen på Stockholms-børsen mandag, mens Nokia senket Helsingfors-børsen med 5,7 prosent

Øystein Kvistad
28. okt. 1997 - 14:00

Ericsson-aksjen ble klart hardest rammet på Stockholms-børsen mandag med en nedgang på 9,6 prosent siden toppnoteringen i begynnelsen av oktober på 375 kroner. Og i går sto aksjen for hele 27 prosent av den totale nedgangen, skriver Dagens Industri (DI).

Det er kun den generelt nervøse stemningen med påfølgende kursfall på børsene rundt om i verden som kan forklare nedgangen i Ericsson, for det finnes neppe noen selskapsspesifikke årsaker til aksjens kraftige fall. Tvert i mot kunne selskapet i forrige uke servere en svært sterk nimånedersrapport, som fikk nesten samtlige analytikere til å justere opp sine tidligere prognoser på fortjeneste og forventet framtidig kurs. Nå presses Ericsson imidlertid tilbake av et marked preget av generell nedgang.

Når uroen for fortsatte børsfall øker, utsettes aksjer med høy vurdering og aksjer som har steget kraftig for fortjenesteuttak. I tillegg har flere fonds begynt å redusere sine poster i telekom, hvilket ytterligere har bidratt til å senke kursen. Da New York-børsen stengte før helga solgte mange sine Ericsson-aksjer og i følge DI var det nettopp ulike fonds som solgte stort.

Konkurrenten Nokia har også opplevd lysere dager enn gårsdagens blåmandag. Nokia og Merita Bank dro ned Helsingfors-børsen med 5,7 prosent i går. Dermed raste bank- og telekomindeksen mest, med respektive syv og 8,3 prosent.

Nokias ras på åtte-ni prosent forklares som en delvis korrigering i forhold til New York-nivået fredag, og fallet skjedde under stor omsetning: Over halvparten av all omsetning på Helsingfors-børsen mandag skjedde i nettopp Nokia.

Selskapets enorme tyngde i den såkalte HEX-indeksen - nesten 30 prosent - gjør at selv små bevegelser i Nokia-kursen påvirker totalindeksen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.