TELEKOM

Nokia og Intel lager Android-utfordrer

Står bak ny mobilplattform basert på åpen kildekode.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. mai 2009 - 14:13

Med det etter hvert ganske store antallet operativsystemer som er tilgjengelig for mobiler, hvorav flere er basert på åpen kildekode, skulle man tro at mulighetene for å lykkes i å etablere enda et, er temmelig små.

Men når tunge aktører som Nokia og Intel går sammen, bør man ikke utelukke noe.

Prosjektet, som kalles oFono, ble annonsert i går. Det er etablert av utviklere ved Intel og Nokia og sponses av de to selskapene.

Det er foreløpig ganske begrenset med informasjon som er tilgjengelig om oFono. I en pressemelding fra prosjektet heter det at oPhono er et prosjekt for å utvikle en åpen kildekodebasert infrastruktur for bygging av mobiltelefoni-applikasjoner for GSM/UMTS-mobiler.

oFono er lisensiert under GPLv2, men inkluderer høynivå programmeringsgrensesnittet D-Bus som skal åpne for bruk av applikasjoner med enhver lisens. Inkludert er også et lavnivå programmeringsgrensesnitt for plugins for integrasjon med både åpen kildekodeløsninger og tredjeparts telefonistakker, mobilmodem og lagringsløsninger.

Hovedmålene for oFono er at det skal være enhetlig, komplett og minimalistisk, samtidig som det skal være enkelt å utvikle for.

- oFono vil ta seg av kjernelogikken, inkludert ting som er nødvendige for overholdelse av standarder. Dette vil gjøre det mulig for applikasjonsutviklere å fokusere på det de bør gjør: presentasjonsaspekter og funky, animerte brukergrensesnitt, heter det på oFono-nettstedet.

Det oppgis ingen stedet at det planlegger konkrete mobiltelefoner som skal ta i bruk oFono.

Skisse over oFono-arkitekturen.
Skisse over oFono-arkitekturen.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.