Nokia og Siemens i gigantisk delfusjon

Nokia og Siemens slår noen avdelinger sammen, i en delfusjon verdt 25 milliarder euro.

Nokia og Siemens skal ha blitt enige om å slå sammen sine avdelinger for produksjon av utstyr for teleoperatører, skriver blant annet Wall Street Journal og New York Times. En offisiell kunngjøring er ventet i dag. Delfusjonen er verdsatt til rundt 25 milliarder euro.

De to telegigantene skal opprette et fellesselskap for produksjon av utstyr for teleoperatører, som hver av dem skal eie 50 prosent av. Selskapet skal ha sitt hovedkvarter i Finland, og Nokia-folk skal være i flertall i styret. Toppsjef skal være Simon Beresford-Wylie, fra Nokia.

Motivet for dette tiltaket skal være å kutte kostnader for å møte utfordringen fra asiatiske konkurrenter som Huawei. Anslaget over årlige besparelser i utviklings- og produksjonskostnader er 1,25 milliarder euro.

Verken Nokia eller Siemens har hittil vært med på konsolideringsdansen i telebransjen.

Den nye produsenten av teleutstyr blir omtrent like stort som Ericsson, og som Lucent og Alcatel til sammen. Nokias utstyrsdivisjon omsatte i fjor for om lag 7 milliarder euro, mens telekommunikasjonsenheten i Siemens hadde en omsetning på 13,1 milliarder euro i regnskapsåret fram til 30. september i fjor. Det er kjent at Siemens-enheten har hatt problemer: Marginene har vært på 3,5 prosent, langt under toppledelsens offisielle mål på 8 til 11 prosent.

    Les også:

Til toppen