BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokia opp, Ericsson ned

Torsdag og fredag presenterer henholdsvis Nokia og Ericsson sine halvårstall. Mens det knyttes store forventninger til hvor sterk vekst Nokia vil levere, levner analytikerne Ericsson ikke særlig med sjanser og tror på en salgssvikt i andre kvartal.

Frode Eriksen
21. juli 1999 - 14:58

Det er er i hovedsak økt salg av mobiltelefoner - og derigjennom økte markedsandeler i de fleste markeder - som vil bedre Nokias resultater. Overskuddet før skatt ventes økt med 74 prosent første halvår for det finske selskapet.

Mens Nokia øker salget av mobiltelefoner, ventes salget av infrastruktur å stagnere, noe som gjør at finnene ikke kan regne med å gjenta den sterke veksten i overskudd fra første kvartal, som nær doblet seg takket være sterke salgstall.

Overskuddet første halvår ventes for Nokias del å ende på 1,62 milliarder euro, en økning fra 0,93 milliarder euro året før, om en skal tro gjennomsnittsestimat fra 25 analytikere innhentet fra SIX Market Estimates, skriver The Wall Street Journal.

Overskuddet før andre kvartal alene ventes å vokse med 58 prosent, mot 96 prosent i første kvartal.

Nokia har flere interessante terminaler på trappene, blant annet 7110, som er basert på WAP 1.1, og skal finnes i markedet i august eller september. Terminalen vil gjøre det mulig å surfe på Internett.

Ericsson kommer med sine halvårstall fredag - dagen etter Nokia. Allerede har markedet fått et solid varsel om hva som er i vente ved at toppsjefen i selskapet, Sven-Christer Nilsson, ble erstattet noen uker før resultatene legges fram. Bare tidspunktet gjør at analytikerne neppe har grunn til å levne selskapet særlig håp.

For salget hos verdens tredje største mobiltelefonprodusent ventes redusert med 28 prosent i andre kvartal til 2,4 milliarder kroner - ned fra 3,4 milliarder i andre kvartal i fjor, skal en tro snittestimat fra 12 analytikere som Bloomberg News har snakket med.

Markedet ble av selskapet allerede i mars varslet om dårligere resultat i 1999. Som en konsekvens av dette ble det i desember i fjor bestemt at ti prosent av antall ansatte i konsernet skulle miste miste jobben. Noe av årsaken til at Nilsson ble byttet ut som toppsjef, var at det tok for lang tid å gjennomføre nedskjæringene.

Ericssons sterkeste kort er mobilinfrastruktur, og selskapet ligger sterkt an i markedet for GPRS, som er en teknologi for å øke båndbredden på en mobilsamtale fra 9,6 kbps opp til 40 kbps - og senere utvides til 120 kbps.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.