AVTALER & KONTRAKTER

Nokia-oppkjøpet utsatt til april

– Dette er et dårlig tegn.

Microsoft oppkjøp av Nokia har støtt på uventede hindre. Det er særlig i Asia at det gjenstår godkjenning fra regulatoriske myndigheter.
Microsoft oppkjøp av Nokia har støtt på uventede hindre. Det er særlig i Asia at det gjenstår godkjenning fra regulatoriske myndigheter. Bilde: Jin Lee/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
25. mars 2014 - 08:40

Etter planen skulle avhendingen av Nokias mobildivisjon vært fullført innen første kvartal 2014, altså senest mandag til uken.

Nå må Microsoft smøre seg med tålmodighet, på tross av grønt lys for oppkjøpet til 7,2 milliarder dollar av regulatoriske myndigheter både i EU og USA.

Begge partene kunngjorde den ikke-planlagte utsettelsen i går. Nå heter det at salget ikke kan ventes gjennomført før i april.

– Hittil har vi fått godkjennelse av regulatoriske myndigheter i 15 markeder på fem kontinenter. Vi venter nå på godkjenning i de siste markedene. Arbeidet går fremover og vi forventer å bli ferdige neste måned, blogger Microsoft.

Det er enkelte antitrust-myndigheter i Asia som fremdeles ikke har godkjent oppkjøpet, skriver Nokia i en pressemelding.

Blant hindrene som gjenstår er godkjenning i Kina, der både Google og Samsung har bedt myndighetene sikre at oppkjøpet ikke vil føre til høyere avgifter for lisensiering av patenter, ifølge Reuters.

– Utsettelsen er et dårlig tegn. De har diskutert med myndighetene en god stund allerede, og de trenger fortsatt mer tid. Den største risikoen er verdien av patentporteføljen. Det ser ut til at Nokia blir nødt til å gjøre større innrømmelser for å presse avtalen gjennom, sier Nordea Markets-analytiker Sami Sarkamies til nyhetsbyrået.

Videre har oppkjøpet støtt på utfordringer i India, der myndighetene i den sørlige delstaten Tamil Nadu har saksøkt Nokia for det de hevder er ubetalt skatt i størrelsesorden 417 millioner dollar.

Skattekravet har bakgrunn i mobiltelefoner produsert ved fabrikken i Chennai, som myndighetene hevder har vært solgt i India, og ikke eksportert som ifølge lokale regler gir skattelempelser. Nokia har ifølge Wall Street Journal (betalingsmur) kalt søksmålet og påstandene for «absurde».

Den aktuelle fabrikken produserer nærmere 20 Nokia-modeller. Ifølge avisen sier indiske myndigheter at anlegget ikke kan bli overført til Microsoft før skattetvisten er avgjort.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.