Nokia-prototyp med visuell tilleggsinfo

Nokia har laget en prototyp av en mobil som viser detaljer om restaurant du ser på gjennom kameraet.

Nokia-prototyp med visuell tilleggsinfo

Nokia har laget en prototyp av en mobil som viser detaljer om restaurant du ser på gjennom kameraet.

Som så mange andre store teknologiselskaper, har den finske mobilgiganten Nokia en stor forskningsavdeling der de jobber med teknologier for fremtiden.

En av teknologiene finnene forsker på kalles for Mobile Augmented Reality Applications (MARA). Det vil si teknologier som skal forsterke opplevelsen av virkeligheten.

Systemet som Nokia jobber med, skal gjøre det mulig å sammenstille forhåndslagret informasjon med det man kan se gjennom kameraet på mobiltelefonen. Dermed skal man kunne få frem tilleggsinformasjon om objekter man ser på gjennom kameraet, enten det er en restaurant eller et kjent landemerke.

Nokia er ikke alene om å forske på dette, men ifølge Technology Review har de nå klart å lage en virkende prototyp som fungerer selv om den bare er på størrelsen med en vanlig mobiltelefon. Den er tilkoblet en GPS-mottaker, en akselerator og et kompass.

Når man ser på skjermen får man se det kameraet fanger opp, men i tillegg får man visuell informasjon om hva det er man ser og eventuelt hvordan man står i forhold til retningen til det man leter etter. Systemet skal også klare å identifisere hvilke restauranter og hoteller som er innenfor synsfeltet. Dersom man har venner med samme system, vil systemet kunne hjelpe frem til å finne dem.

Som prototyp har Nokia tatt utgangspunkt i en Nokia 6680 mobiltelefon og lagt på en ekstra maskinvarepakke bakpå.

Når mobilen filmer omgivelsene, samler MARA-systemet inn informasjon fra sensorene for å finne ut hvor den er og i hvilken retning den peker. Så tar programvaren et søk gjennom en database for å finne frem til objekter som stemmer med den posisjonen og den vinklingen som mobilens kamera har. Deretter legger den informasjonen som et lag oppå bildene som vises.

Nokia har foreløpig ingen konkrete planer om å kommersialisere MARA-teknologien sin. Før de gjør det er det en del ting som gjenstår.

– Det å lage en prototyp og det å lage et produkt er to veldig forskjellige ting. Noen av utfordringene er av teknisk natur, for eksempel det å redusere strømforbruket i en telefon med mange sensorer og ved økt bruk av kameraet. Andre problemer er mer logistikkorienterte. Det dreier seg om personvernshensyn og det å bestemme seg for hvilke nummer og hva slags objekter som skal legges i databasen, sier David Murphy, ingeniør i Nokias forskningsavdeling, til Technology Review.

Her kan du lese mer om MARA på Nokias forskningssider.

Til toppen