TELEKOM

Nokia revet ned fra tronen

Er ikke lengre verdens største produsent av mobiltelefoner.

Nokias toppsjef, Stephen Elop, må innse at selskapet han leder ikke lengre er verdens største leverandør av mobiltelefoner. Salget har sviktet kraftig og de er for første gang siden 1998 henstilt til en andreplass i markedet.
Nokias toppsjef, Stephen Elop, må innse at selskapet han leder ikke lengre er verdens største leverandør av mobiltelefoner. Salget har sviktet kraftig og de er for første gang siden 1998 henstilt til en andreplass i markedet. Bilde: Nokia
27. apr. 2012 - 08:36

Stephen Elop vil få en dårlig start på helgen. Årsaken er at Nokia for første gang på 14 år ikke lengre er verdens største produsent av mobiltelefoner. Tall fra analysebyrået Strategy Analytics viser nemlig at sør-koreanske Samsung har rast forbi den finske giganten, melder Bloomberg News.

Samsung leverte i første kvartal 93,5 millioner mobiltelefoner, 36 prosent flere enn samme periode i fjor. Nokia leverte 82,7 millioner telefoner i samme kvartal, viste selskapets egne tall. Dermed har Samsung for første gang inntatt rollen som verdens største produsent av både smarttelefoner og vanlige mobiltelefoner.

Samsung presenterte fredag morgen tall for sitt første kvartal, som viste en kraftig oppgang takket være salgssuksessen Galaxy SII. For kvartalet kunne selskapet notere seg et nettoresultat på 5,05 billioner sørkoreanske won, eller 26 milliarder norske kroner. Nokia rapporterte forrige uke et tap i tilsvarende kvartal på 1,34 milliarder euro, over 10 milliarder norske kroner.

Helt siden 1998 har Nokia vært den ubestridte mobilkongen i verden. Den gangen raste de forbi amerikanske Motorola, og har siden klart å holde sitt hegemoni med god avstand til konkurrentene. Men så kom Steve Jobs og Apple med sin iPhone og endret markedet totalt.

På kort tid ble Apple den ubestridte markedsleder for avanserte smarttelefoner, men også her har Samsung inntatt førsteplassen. I første kvartal solgte Samsung 44,5 millioner smarttelefoner, noe som gir en markedsandel på 31 prosent ifølge Strategy Analytics. I samme periode leverte Apple 35,1 millioner enheter, noe som gir en markedsandel på 24 prosent. På tredjeplass kommer Nokia.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.