Nokia-salg stabler om nødnett-tilbud

Telenor kjemper om å få bygge det milliard-nettet til blålys-etatene, men må nå rigge om - Nokia trekker seg.

Telenor kjemper om å få bygge det milliard-nettet til blålys-etatene, men må nå rigge om - Nokia trekker seg.

De fleste vest-europeiske land har enten allerede i gang eller planlegger å bytte ut de gamle analoge radiosystemene brannvesenet, politiet og ambulansene bruker.

Norge planlegger et prosjekt til over fire milliarder kroner, noe fire alliansere nå sloss om. De fire alliansene har meislet ut tilbud og fikk prekvalifisering, men nå skaper Nokia en helt nye situasjon.

For Nokia trekker seg fra hele nødnett-markedet. Selskapet selger sin satsning på Tetra-utstyr og Tetra-mobiler til europeiske EADS - som er med i en annen nødnett-allianse.

EADS er et romfart-/luftfart- og forsvars-konglomerat som eier blant annet Airbus og har 109.000 ansatte. EADS er også den største leverandøren når den europeiske GPS-konkurrenten Galileo skal bygges.

Nokias nødnett-divisjon har 325 ansatte, men kjøpssummen er ikke kjent, for forhandlingene er ikke helt ferdige.

Salget utløser en domini-effekt i den norske konkurransen.

For her er de fire alliansene som skal by på nødnett-nettet.

  • Telenor, Nokia og T Connect
  • Nordisk Mobiltelefon og Ericsson
  • EADS, Steria og Netel
  • Siemens, Motorola og Zenitel

Telenor mister i utgangspunktet EADS som partner. Spørsmålet er om EADS blir en partner for både Telenor og Steria begge eller nå sier nei til Steria og Netel.

- Planen er at EADS skal levere et samarbeid med både Telenor og Steria, forteller Ole Skarin, pressetalsmann for EADSs norske nødnettprosjekt, til digi.no. Vi kan dermed nå både levere Tetra og Tetrapol-teknologien.

- Vi fortsetter å jobbe med Nokia som før - oppkjøpet blir eventuelt ikke avklart før mot slutten av året, sier Helge Qvigstad, informasjonsansvarlig i Telenors Tetra-prosjekt til digi.no. Vi mener i utgangspunktet at dette oppkjøpet styrker Tetra - vi får nå en veldig sterke leverandør i Europa.

Til toppen