BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokia satser på spillmarkedet mot høye odds

Mye skal klaffe om Nokia skal lykkes mot nesten-monopolet til Nintendo Gameboy, tror en norsk mobilspillutvikler.

5. nov. 2002 - 11:22

Nokia lanserte ni nye produktnyheter i går, men det er ett apparat som skiller seg kraftig ut. Nokia N-Gage er en spillterminal og mobiltelefon-kombinasjon som i realiteten skal ta opp konkurransen med Nintedo Gameboy, den dominerende lommespillmaskinen i dag.

Les også:


Nokia røpet ikke mye da de lanserte spilltelefonen N-Gage i går, men den skal komme i salg i februar med en større fargeskjerm og spill som ligger på minnekort fra blant andre Sega. Det eneste Nokia ga fra seg av tekniske data i går var at N-Gage kjører programvareplattformen Series 60 og Symbian-operativsystemet. Spillene skal distribueres på minnekort - de skal ikke lastes ned.

Det store spørsmålet er hva spillene skal programmeres i - satser Nokia på det åpne Java-systemet eller et lukket spillformat som utviklere må søke om lov til å lage spill for?

Oddsene er uansett høye, for Nokia skal i realiteten etablere en helt ny plattform. I en velkjent høna-og-egget-spiral er kundene skeptiske til å kjøpe telefoner som har få spill og utviklerne skeptiske til å lage spill til en telefon som kanskje ikke selger bra. Utallige spill og datamaskin-plattformer har bukket under i mangelen av et sterkt og vedvarende ja fra både kunder og utviklere. Det er blant annet avgjørende at en nye maskin har et stort tilbud av spill allerede når den lanseres.

Det er åpenbart bare en mindre krets av utviklere som inkludert, noe som kan begrense antall titler. To norske spillselskaper digi.no har sjekket med kjenner ikke til Nokias nye telefon eller selskapets planer.

Da digi.no ringte til Funcom var det ingen som hadde hørt om Nokia N-Gage. Heller ikke en av Norges fremste Java og mobilspill-utviklere, Tonny Espeset, har fått noen informasjon.

- Jeg har ikke fått noe informasjon ut over det som står i pressemeldingene. Nokia er ofte gjerrige med detaljert teknisk informasjon, men skal man tolke det lille selskapet sier, forsøker man å introdusere et nytt system - det er ikke javabasert, sier Espeset til digi.no.

Espeset, som leder spillselskapet Plutonium Software er derfor overrasket - og ganske skeptisk.

- Personlig synes jeg Nokia vingler i sin innholdsstrategi nå. Selskapet har så langt satset på Java og nedlastning. Dette nye systemet baserer seg på C-programmering direkte mot Symbian. Det er ikke noe nytt fenomen, 7650 har flere slike spill allerede, men det skaper forvirring ,og jeg tror det hadde vært bedre å heller utvikle eksisterende java-løsninger videre og å ikke binde seg mot en enkelt spilleverandør som Sega.

Espeset peker dessuten på at Sega har slitt i de senere årene og ikke er noen drømme-partner for Nokia.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.