– Nokia sitter på «dødscelle»

Analytikere frykter at Nokia kan gå tom for penger innen et års tid.

– Nokia sitter på «dødscelle»
Nokia Pureview fotografert i en butikk i Helsinki. Analytikere tror ikke den varslede nebemanningen vil redde selskapet, man kanskje heller påskynde eksekveringen av dødsdommen. Bilde: Henrik Kettunen/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Forrige uke var turbulent for Finlands elektronikkstjerne Nokia. Selskapet meldte om ytterligere kraftige kutt i bemanningen, innrømmet å vurdere å selge patenter, og ble degradert til «søppel» av Ratingbyrået Moody’s.

    Les også:

Mange analytikere har brukt helgen til å se nærmere på Nokias situasjon. Flere sier at hovedproblemet nå er kontantstrømmen.

Av dem som gir direkte råd om kjøp og salg av aksjer, går bevegelsen begge veier: noen gir en beskjeden oppgradering – dog ikke til «kjøp» – mens andre gir en tilsvarende beskjeden nedgradering, dog ikke til «selg».

En oppsummering av analytikernes anbefalinger (på MarketWatch) viser at det mest utbredte standpunktet er «hold». Samtidig er det to flere som anbefaler «selg» enn for en måned siden.

Blant pessimistene på Nokias vegne er det flere som taler i store bokstaver. Noen trekker den konklusjonen at kuttene faktisk kan lede selskapet til en enda tidligere død. De frykter at restruktureringskostnadene vil tappe Nokia for enda flere penger, samtidig som nedbemanningen ikke vil bidra til å øke salget.

– [Administrerende direktør Stephen] Elop kutter kostnader og håper på et mirakel. Men det ser ut til at Nokia fortsatt sitter på dødscelle, sier den danske teleanalytikeren John Strand.

Tre ratingbyråer – Moody’s, Standard & Poors (S&P) og Fitch – har nå nedgradert Nokia-aksjen til «søppel». Analytikere i S&P Equity Research tror det er en 30 prosent sjanse for at Nokias andel av mobilmarkedet forsvinner helt. Selv før de siste kuttene, spådde flere at Nokias kontantbeholdning på 4,9 milliarder euro ville være oppbrukt i løpet av 2013. Morgan Stanley analytiker Ehud Gelblum understreker at kontantstrømmen er Nokias hovedproblem i øyeblikket.

Selv de relative optimistene er nervøse. Oppenheimer-analytiker Ittai Kidron, som oppgradert Nokia-aksjen fra «perform» til «underperform», begrunner det med at kuttene vil gi Nokia mer tid. Han legger til at vilkåret for at snuoperasjonen skal lykkes er at Nokia kan overbevise markedet om å kjøpe Windows 8-mobiler.

Et mulig salg av Nokia til Microsoft har også vært diskutert. Det ville vært tåpelig av Microsoft, oppsummerer en rundspørring gjort av Computerworld USA. Analytikerne tror det ville bare gitt en kortvarig opptur for Nokia-aksjen. Microsoft anbefales i stedet å satse på større markedsføring av Windows for smartmobiler.

Ifølge Rob Enderle i Enderle Group har Microsoft omtrent sluttet å finansiere markedsføringen av Windows Phone-plattformen. Carolina Milanesi i Gartner sier Microsoft må virkelig tro at smartmobiler er kritisk viktige også for deres virksomhet.

Nokia har sagt at Windows Phone må opp i en markedsandel på 10 prosent. Andelen i dag er under 2 prosent, og fallende. Maskinvaren til Windows-mobilene som Nokia selger i dag, ble konstruert med tanke på et annet operativsystem. Skal partnerskapet mellom Nokia og Microsoft lykkes, kreves apparater som er konstruert spesielt for Windows 8, støttet av en overbevisende markedsføring mot både forbrukere og bedrifter. At Microsoft skal greie å knekke denne koden, etter over tolv års satsing på mobilmarkedet, er få villige til å vedde på.

    Les også:

Les mer om: