FORBRUKERTEKNOLOGI

Nokia skal tilby kart til iOS og Android

Vil ta i bruk amerikansk 3D-teknologi.

3D-visning av bygninger og landemerker skal være en viktig del av Nokias Here-tjeneste.
3D-visning av bygninger og landemerker skal være en viktig del av Nokias Here-tjeneste. Bilde: Nokia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. nov. 2012 - 10:53

Nokia har lenge satset på karttjenester for mobiltelefoner og kjøpte kartgiganten Navteq i 2007. Karttjenestene har vært blant de viktigste trekkplastrene til Nokias mobiler. Selskapet var tidlig ute med å tilby dette mer eller mindre gratis til mobilkundene.

Nokias løsninger er valgt som standard kartteknologi i Windows Phone 8, men selskapet gjør det nå klart at det vil satse enda bredere enn dette.

I går kunngjorde nemlig Nokia at karttjenestene har blitt døpt om til Here. I tillegg til en webbasert karttjeneste, skal Here tilbys til flere smartmobilplattformer som er direkte konkurrenter til Windows Phone 8, som Nokia selv har valgt.

– Folk vil ha flotte kart, og med Here kan vi samle Nokias posisjonstilbud for å levere folkene en bedre måte å utforske, oppdage og dele sin verden, sier Nokia-sjef Stephen Elop i en pressemelding.

– Dessuten, med Here kan vi utvide våre 20 år med posisjonserfaring til nye enheter og operativsystemer, utover det som tilbys av Nokia. Vi tror at et resultat av dette er at flere vil dra nytte av og bidra til vår ledende kart- og posisjonstjeneste, sier Elop.

I likhet med Google Maps og OpenStreetMap, lar Nokia vanlige mennesker bidra til å forbedre kartene. Men er Nokias Map Creator begrenset til land hvor kartene kanskje ikke er særlig detaljerte fra før.

Etter at Apple tok i bruk sin egen kartløsning i iOS 6, markedet for alternative karttjenester for iPhone og iPad utvilsomt blitt større. Nokia skal tilby Here som en applikasjon til iOS. Planen er at den vil gjøres fritt tilgjengelig i App Store i løpet av noen få uker. Dermed kan karttilbudet økes betydelig fram mot nyttår, for det er ventet at også Google Maps vil bli tilgjengelig i en egen applikasjon innen da.

Nokia Here-appen til iOS. Her vises navigasjon for fotgjengere. <i>Bilde: Nokia</i>
Nokia Here-appen til iOS. Her vises navigasjon for fotgjengere. Bilde: Nokia

Kartene i Here-applikasjonen skal være basert på HTML5. Applikasjonen skal støtte «offline»-egenskaper, taleguidet navigasjon for fotgjengere, samt informasjon om offentlig transport.

Det ser ikke ut til at Nokia vil tilby en egen Here-applikasjon for Android. Det nevnes i alle fall ikke i pressemeldingen. Men selskapet skal i begynnelsen av 2013 tilby Here SDK (Software Developer Kit) til Android som vil gjøre det mulig for tredjepartsutviklere å lage egne kartapplikasjoner basert på Nokias kartdata til Googles plattform.

Nokia Here skal også bli tilgjengelig på ytterligere en mobilplattform, nemlig Mozilla kommende Firefox OS. De to virksomhetene kunngjorde det strategisk samarbeid om dette i går. De første Firefox OS-baserte enhetene kan ventes i 2013.

Detaljer om Firefox OS-, iOS- og Android-løsningene finnes her.

3D-modeller

For å bedre 3D-egenskapene i Here, planlegger Nokia å kjøpe amerikanske Earthmine. Selskapet har utviklet en løsning som i utgangspunktet kan minne om Googles Street View, hvor biler med kameraer på taket fotograferer gatene og registrerer formen til bygninger ved hjelp av LiDAR. Men dataene skal brukes til å skape 3D-modeller av bygningene og gateplanet. Earthmine planlegger å samle inn data fra gatene i 31 land i 2013.

3D-kartet som nå er tilgjengelig i Here, er basert på løsninger fra C3 Technologies, som ble kjøpt av Apple i fjor høst.

Utvidet virkelighet

Basert på 3D-kartene skal Nokia tilby LiveSight, en «utvidet virkelighet»-teknologi som i alle fall ved første øyekast minner mye om MARA (Mobile Augmented Reality Applications), som Nokia fortalte om allerede i 2006, men også den etter hvert ganske etablert applikasjonen Layar, som finnes til Android og iOS.

LiveSight skal i første omgang gjøres til en del av Nokia City Lens-applikasjonen, som i alle fall tidligere bare var tilgjengelig for Nokias egne Lumia-mobiler.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.