RESULTATERFINANS

Nokia sliter med marginene

Mye av virksomheten er ulønnsom, og trekker konsernresultatet ned.

27. jan. 2011 - 17:11

Nokia melder om 6 prosent større omsetning, 12,7 milliarder euro, i fjerde kvartal 2010 enn i samme periode i 2009.

Resultatet er redusert med 23 prosent til 884 millioner euro.

I regnskapet er omsetningen fordelt på tre poster: «Devices & Services», altså mobiltelefoner og relaterte tjenester, kartvirksomheten Navteq, og Nokia Siemens Networks, fellesselskapet med Siemens som leverer utstyr til operatører.

Omsetningen av mobiltelefoner økte med 4 prosent til 8,50 milliarder euro, og leverte et overskudd på 1,02 milliarder euro, 16 prosent mindre enn for et år siden. Nokia solgte 124 millioner mobiltelefoner i fjerde kvartal 2010, 3 prosent færre enn i samme kvartal 2009.

Omsetningen til Navteq økte med 37 prosent til 309 millioner euro. Underskuddet ble redusert fra 56 millioner euro til 19 millioner.

Nokias andel av omsetningen til Nokia Siemens er bokført med en økning på 9 prosent til 3,96 milliarder euro. Overskuddet er redusert fra 17 millioner euro til én million.

I fjerde kvartal i fjor ble driftsmarginene for hele konsernet oppgitt til 9,5 prosent. Nå er den nede i 7,0 prosent. Marginene for mobiltelefonvirksomheten er redusert fra 14,9 prosent til 12,0 prosent.

Nokia-sjef Stephen Elop har denne kommentaren:

– I fjerde kvartal leverte vi solide prestasjoner i alle tre forretningsområder, og likvidstrømmen er enestående. I tillegg er det oppmuntrende at markedet for mobile enheter fortsetter å vise tendenser til vekst. Samtidig står Nokia overfor visse betydningsfulle utfordringer når det gjelder konkurransedyktighet og drift. Kort sagt har bransjen endret seg, og nå der det på tide at Nokia endrer seg enda raskere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.