Nokia sluker Alcatel-Lucent

Blir en europeisk teknologikjempe.

Nokia sluker Alcatel-Lucent
Fra pressekonferansen om Nokias oppkjøp av Alcatel-Lucent. På bildet vises toppsjefene i de to selskapene, Michel Combes og Rajeev Suri. Bilde: Nokia

Nokia skal kjøpe samtlige aksjer i Alcatel-Lucent. I en felles pressemelding fra de to selskapene i dag ble det kunngjort at en intensjonsavtale om dette har blitt undertegnet. Transaksjonen innebærer at selskapene slås samme og at dagens eiere av Alcatel-Lucent tilbys 0,55 Nokia-aksjer per aksje i det franske selskapet. Dette gir transaksjonen en verdi på 15,6 milliarder euro (132 milliarder norske kroner), basert på aksjekursen til Nokia den 13. april. Tilbudet utgjør en ekstragevinst til Alcatel-Lucent-eierne på 28 prosent, sammenlignet med den gjennomsnittlige aksjekursen til Alcatel-Lucent de siste tre månedene.

Bekreftet ryktene: Nokia vil kjøpe Alcatel-Lucent 

I Finland

Det framtidige selskapet vil hete Nokia Corporation. Det vil ha sitt hovedkontor i Finland, men også ha en sterk tilstedeværelse i Frankrike. Rajeev Suri og Risto Siilasmaa, henholdsvis CEO og styreleder i Nokia, skal fortsette å ha disse posisjonene etter fusjonen. Tre av medlemmene i styret for det kombinerte selskapet skal være fra Alcatel-Lucent.

Det er ventet at oppkjøpet, som nå har blitt godkjent av styrene i begge selskaper, vil bli fullført i første halvdel av 2016, dersom det også godkjennes av blant annet konkurransemyndigheter og Nokias generalforsamling.

Ifølge Financial Times omsatte de to selskapene for 25,9 milliarder euro til sammen i fjor. Ericsson omsatte da for 24,3 milliarder euro, mens Huawei omsatte for 44,5 milliarder euro i fjor.

Mye F&U

I pressemeldingen trekkes det særlig fram det kommende selskapets store innovasjonsressurser, noe som anses som essensielt for å møte den neste bølgen med teknologiske endringer. Det kombinerte selskapet vil ha mer enn 40 000 personer tilknyttet forskning og utvikling. I 2014 brukte de to selskapene 4,7 milliarder euro på dette området. Det kombinerte selskapet skal bruke disse ressursene på å akselerere utviklingen av teknologier som 5G, IP- og programvare-definerte nettverk, nettskyen, analyse, sensorer og bildebehandling. Det understrekes at de tre teknologiavdelingene Bell Labs, FutureWorks og Nokia Technologies vil forbli separate enheter med et klart fokus på lisensiering og inkubasjon av nye teknologier.

– Sammen har Alcatel-Lucent og Nokia til hensikt å innta ledelsen innen neste-generasjons nettverksteknologi og -tjenester, med mål om å skape sømløs tilkobling for mennesker og ting, uansett hvor de befinner seg, sier Suri i pressemeldingen.

Styrking

– En kombinasjon av Nokia og Alcatel-Lucent vil tilby en unik mulighet til å skape en europeisk champion og en global leder innen ultra-bredbånd, IP-nettverk og nettskyapplikasjoner. Jeg er stolt over at den felles arbeidsstyrken til Nokia og Alcatel-Lucent er klar til akselerere vår strategiske visjon, gi oss finansiell styrke og en kritisk størrelse som er nødvendig for å oppnå omdannelsen vår, og for å investere og utvikle neste generasjons nettverksteknologi, sier Michel Combes, dagens toppsjef i Alcatel-Lucent.

Combes mener forøvrig at transaksjonen skjer på det riktige tidspunktet for å styrke den europeiske teknologibransjen. Mye av konkurransen i dette markedet skjer fra amerikanske og kinesiske leverandører. Svenske Ericsson er dog et betydelig unntak.

Blant de finansielle målene for selskapet er at synergier skal gjøre det mulig å redusere driftskostnadene med omtrent 900 millioner euro i året innen 2019.

Nokia Here

I dagens pressemelding bekreftet Nokia dessuten at selskapets kartvirksomhet, Here, er til salgs. Nokia skriver at selskapet har satt i gang en gjennomgang at de strategiske muligheten for Here-virksomheten, men at det ikke er sikkert at dette vil lede fram til noen transaksjon.

Bakgrunn: – Nokia vil kvitte seg med kart