BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokia søker patent på «selvladende» batteri

Fyll opp mobilbatteriet med en joggetur.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. mars 2010 - 09:29

Nokia har registrert en patentsøknad i USA for en måte å lade mobilbatterier ved hjelp av piezoelektrisk kinetisk energi. Piezoelektrisitet er en evne noen materialer har til å generere et elektrisk felt eller elektrisk potensial når materialet for eksempel bøyes.

Enheten kalles rett og slett en «piezoelectric kinetic energy harvester» og beskrives som et batteri innenfor en første ramme som er koblet til en annen ramme ved hjelp av én eller flere piezoelektriske elementer. Den andre ramme er koblet til chassiset til selve enheten, for eksempel en mobiltelefon, også dette ved hjelp av én eller flere piezoelektriske elementer.

Som følge av blant annet rotasjon av enheten, vil deler av kreftene som induseres av batterimassen bli overført til de piezoelektriske elementene. Den elektriske energien elementene gir fra seg, blir mottatt av en effektkontroller som kan lede strømmen over i batteriet. Vil også være mulig å legge ytterligere komponenter innenfor den første rammen slik at man øker den totale massen som induserer krefter på de piezoelektriske elementene.

Det er ikke noe nytt at kinetisk energi benyttes til å drive ulike enheter - det har blitt gjort med armbåndsur i svært mange år. Det nye i patentsøknaden ser ut til å være at energien som høstes når batteriet utsettes for bevegelser, ledes tilbake til batteriet selv.

    Les også:

Skisse av enhet med en piezoelektrisk innhøster av kinetisk energi. <i>Bilde: Nokia</i>
Skisse av enhet med en piezoelektrisk innhøster av kinetisk energi. Bilde: Nokia
Nokias innhøster av kinetisk energi (KE harvester). <i>Bilde: Nokia</i>
Nokias innhøster av kinetisk energi (KE harvester). Bilde: Nokia
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.