Nokia-spurt til klar ledelse

Mobilsalget satte ny rekord mot slutten av fjordåret, og Nokia er igjen på offensiven.

Mobilsalget satte ny rekord mot slutten av fjordåret, og Nokia er igjen på offensiven.

Salget av mobiltelefoner nådde 674 millioner enheter verden over i fjor, melder Gartner. Det er ny rekord, og hele 195 millioner ble solgt bare i fjerde kvartal. Dette var mer enn ventet.

Vinnerne mot slutten av året var Nokia og Motorola. Nokias markedsandel nådde 33 prosent, etter å ha vært nede i 28,8 prosent tidligere på året, og Motorola tok tilbake andreplassen fra Samsung, med svært god margin, etter at Samsung i fjerde kvartal var forbi Motorola.

Noe av det mest spennende skjedde likevel utenfor topp-trioen, LG klatret opp til fjerdeplass ved hjelp av sterkt salg av 3G-telefoner. Gartner meldte nylig i en annen rapport om sterke asiatiske produsenter av 3G-telefoner, og på relativt kort sikt kan dette få mye å si for styrkeforholdene. Mange forventer at 2005 blir det første året 3G virkelig synes på salgsstatistikkene.

Men det er ikke alt som går bra i Asia heller. Panasonic og NEC var blant de selskapene som solgte færre enheter i 2004 enn året før, på tross av voksende marked. Det samme gjelder for Siemens, som fremdeles prøver å finne en ny løsning for sin mobildivisjon.

Vekst over alt, er Gartners konklusjon, men Latin-Amerika er et spesielt hett marked. Vekst over alt gjelder ikke for Japan, der markedet ble noe mindre i 2004.

Mange nye 3G-nettverk er lansert, men foreløpig er det bare Hutchinson, eller 3 som de kalles, som har fått store volumer.

Til toppen