Nokia-spurt til klar ledelse

Mobilsalget satte ny rekord mot slutten av fjordåret, og Nokia er igjen på offensiven.

Salget av mobiltelefoner nådde 674 millioner enheter verden over i fjor, melder Gartner. Det er ny rekord, og hele 195 millioner ble solgt bare i fjerde kvartal. Dette var mer enn ventet.

Vinnerne mot slutten av året var Nokia og Motorola. Nokias markedsandel nådde 33 prosent, etter å ha vært nede i 28,8 prosent tidligere på året, og Motorola tok tilbake andreplassen fra Samsung, med svært god margin, etter at Samsung i fjerde kvartal var forbi Motorola.

Noe av det mest spennende skjedde likevel utenfor topp-trioen, LG klatret opp til fjerdeplass ved hjelp av sterkt salg av 3G-telefoner. Gartner meldte nylig i en annen rapport om sterke asiatiske produsenter av 3G-telefoner, og på relativt kort sikt kan dette få mye å si for styrkeforholdene. Mange forventer at 2005 blir det første året 3G virkelig synes på salgsstatistikkene.

Men det er ikke alt som går bra i Asia heller. Panasonic og NEC var blant de selskapene som solgte færre enheter i 2004 enn året før, på tross av voksende marked. Det samme gjelder for Siemens, som fremdeles prøver å finne en ny løsning for sin mobildivisjon.

Vekst over alt, er Gartners konklusjon, men Latin-Amerika er et spesielt hett marked. Vekst over alt gjelder ikke for Japan, der markedet ble noe mindre i 2004.

Mange nye 3G-nettverk er lansert, men foreløpig er det bare Hutchinson, eller 3 som de kalles, som har fått store volumer.

Til toppen