Nokia tar endelig farvel med Qt

Selger ut resten av virksomheten. -Vi skal puste nytt liv i plattformen.

Nokia tar endelig farvel med Qt
Nokia kvitter seg nå med all virksomhet og alle rettigheter forbundet med Qt. Bilde: David Stone / Nokia

Nokia solgte i fjor den kommersielle lisensdelen av Qt til det finske IT-selskapet Digia, og giret med det ned satsingen på det opprinnelig norskutviklede rammeverket.

Qt ble skapt av norske Trolltech tilbake i 1994 og solgt til Nokia for rundt 850 millioner kroner i 2008. Målet var å gjøre teknologien sentral i selskapets produkter, men etter snuoperasjonen og overgangen til Windows Phone ble planene endret.

Setter punktum

Nå kvitter Nokia seg med rubb og rake. Digia har kjøpt opp resten av Qt-virksomheten. Nokia tar dermed et endelig farvel med teknologien, selskapet og alle rettighetene.

- Qt-avdelingen i Nydalen i Oslo, samt virksomheten i Berlin og enkelte ansatte i USA og Finland blir overført til Digia som del av oppkjøpet. Overføringen omfatter 125 personer, i hovedsak utviklere. 76 av disse jobber ved det norske hovedkontoret, forteller Digias markedsdirektør Katherine Barrios til digi.no.

Nytt liv

Oppkjøpet som ble kunngjort i dag er betydelig større enn salget av lisensdelen i mars i fjor, men verken Nokia eller Digia ønsker å kommentere de økonomiske betingelsene.

- Hva betyr egentlig dette for Qt?

- Det vi gjør nå er å puste nytt liv inn i Qt. Det er i dag rundt en halv million utviklere verden over som bruker rammeverket på en mengde plattformer, sier Barrios.

I kunngjøringen sier Digia at de skal tilgjengeliggjøre rammeverket også på plattformene Android, iOS og Windows 8. Det gis ingen nærmere dato for dette, men lanseringen skal komme «raskt» heter det.

De ansatte på Oslo-kontoret ble briefet om oppkjøpet torsdag morgen. Digia hadde allerede 14 ansatte ved det norske hovedkvarteret etter overføringen i fjor, og salget av resten kom neppe som noen stor overraskelse.

- Jeg vil ikke si at de ansatte var særlig overrasket. Folk er fornøyd med at Digia tar eierskap og fortsetter Qt-prosjektet, sier markedsdirektør Katherine Barrios.

    Les også: