Nokia tar opp kampen med musikkmobil

Tre svært forskjellige mobiler er Nokias bidrag til det nordiske mesterskapet i mobillanseringer.

Tre svært forskjellige mobiler er Nokias bidrag til det nordiske mesterskapet i mobillanseringer.

Nokia inviterte på forhånd til en sniktitt på selskapets CeBit-presentasjoner, som viser seg å være tre nye telefoner i mellomsegmentet, alle basert på Series 60-platformen.

Nokia skryter hemningsløst av Series 60-plattformen om dagen. Ny funksjonalitet i denne videreutviklingen av Symbian-operativsystemet skal blant annet gjøre det enklere å lage flere telefoner rettet mot spesialsegmenter, forteller Erich Hugo, produkt og teknologisjef for Nokia i Skandinavia.

– Fleksibel skjermstørrelse i operativsystemet har gjort ting mye enklere. Nå trenger ikke lenger operativsystemet tilpasses for å lage nye modeller med ulike skjermer. Vi kan bygge mer segmenterte telefoner nå, sier han.

Lanseringen av tre nye mobiler hvor alle er beregnet på mellomsegmentet er en god demonstrasjon av denne strategien, særlig den dyreste modellen, 6230i.

Nokia 6230i har innebygd musikkspiller som er tillegget til standardutvalget. Spilleren yter stereolyd og støtter ulike formater for digital musikk, slik som MP3, M4A og AAC. Den vil også ha FM-radio. Nokia presenterte nylig at de har laget et rammeverk som mobiloperatørene kan bruke til å lansere musikkbutikker for mobilkundene sine. Selskapet vil benytte OMA DRM 2.0 for musikknedlasting, for å tekkes musikkbransjen, men understreker at de vil støtte MP3 også.

– Sony hadde mobilspillermarkedet, men tapte det til Apple fordi de ikke støttet MP3. Man må støtte MP3, sier Hugo.

Sony Ericsson har annonsert at de også vil lansere en mobilwalkman i dag, og at bærbar lyd er en viktig del av strategien deres for i år.

Nokia 6230i har også forbedret kamera og en høyoppløselig skjerm med 208 x 208 piksler. Det er en forbedret versjon av Nokia 6230 med kamera med 1,3 megapiksler oppløsning.

Den har også ”push to talk” -funksjonalitet. Push to talk er ennå ikke tilgjengelig i Norge, men er en funksjon som gjør mobilen din til en slags walkietalkie, den sender kun når du presser en knapp. Nokia forteller at de er i gang med tjenesten i ni europeiske nettverk, og har 27 avtaler om å implementere tjenesten.

Telefonen forventes å koste rundt 350 euro uten skatter og subsidier, og forventes å komme på markedet i andre kvartal.

De to andre nykomlingene er enklere og billigere modeller. Nokia 6021 er også ventet i andre kvartal og skal koste omtrent 200 euro uten skatter og subsidier, mens Nokia 6030 skal komme helt ned i 150 euro og vil lanseres i tredje kvartal.

Nokia 6021 skal enkelt kunne synkroniseres mot kontakt- og kalenderfunksjoner på PC-en, og har Bluetooth. Den har også push to talk-funksjonalitet, og taleaktivert anrop.

Nokia 6030 har ikke musikkspiller, men radio.

Fremover signaliserer Nokia at det kan komme mer spesialtelefoner basert på series 60-platformen. .

– Vi lager ett sett applikasjoner som vil være i alle smartphones, og legger til for de segmenterte, sier Hugo.

Han nevner multimegapiksel-kamera, qwerty-tastatur, avansert musikkspiller og push-basert e-post.

– Spesifikke formfaktorer og ekstrautstyr blir svært viktig, sier han.

Av ekstra funksjonalitet vil det komme spillere med videoredigering, TV-tuner, VPN-klient, dokumentviser, GPS og fotoredigering. For businesstelefoner er e-postklient og qwerty-tastatur i fokus. Nokia støtter nå Exchange.

Til toppen