PERSONLIGTEKNOLOGI

Nokia-telefon først med ny teknologi

Mobiltelefonen Nokia 3220 kan snart utstyres for berøringsbasert datautveksling.

Near Field Communication (NFC) er en teknologi som skal la brukere av elektroniske enheter få tilgang til innhold og tjenester ved å berøre smarte objekter og å koble sammen enheter, bare ved å holde dem inntil hverandre. Teknologien er basert på en kombinasjon av den kontaktløse identifiseringsteknologien RFID og ulike forbindelsesteknologier.

Bak NFC-teknologien står selskapene Nokia, Philips og Sony, som sammen har dannet organisasjonen NFC Forum.

I dag annonserte Nokia verdens første NFC-produkt, Nokia NFC-skall for selskapets 3220 mobiltelefon. Ved å sette skallet på mobiltelefonen, skal konsumenter kunne få enkel tilgang til en rekke tjenester, samt muligheten til å utveksle informasjon ved hjelp av en enkel berøring.

NFC-skallet skal gi brukerne tilgang til blant annet tekstmeldingstjenester ved å berøre elektroniske merkelapper (tags) som inneholder snarveier til tjenestene. Brukerne skal også kunne dele ut sine favorittsnarveier til andre brukere ved å berøre andre NFC-kompatible enheter med sin mobiltelefon. I tillegg kommer NFC-skallet med merkelapper som brukerne kan benytte for å opprette egne, personlige tjenestesnarveier.

    Les også:

- Berøringsbasert utveksling vil forbedre brukeropplevelsen i forbindelse med eksisterende tjenester og skape nye muligheter for brukerne til å dra nytte av sine telefoner, sier Gerhard Romen, sjef for markedsutvikling ved Nokia Ventures Organization, i en pressemelding,

- Denne teknologien har potensial til å forbedre måten operatører tilbyr ulike mobile tjenester, men også måten brukerne oppdager og tar i bruk ulike mobile tjenester, sier Romen.

Nokia NFC-skallet med fire elektroniske merkelapper vil bli tilgjengelig i Europa i første kvartal av 2005.

NFC opererer i frekvensområdet 13,56 MHz over en avstand på typisk noen få centimeter. NFC-teknologien er standardisert i ISO 18092, ISO 21481, ECMA (340, 352 og 356) og ETSI TS 102 190. Teknologien er også kompatibel med kontaktløse infrastrukturer for smartkort basert på ISO 14443 A, inkludert Philips' MIFARE-teknologi og Sonys FeliCa-kort.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.