Nokia-telefon kan hackes og sperres

Mobiltelefonene blir datamaskiner og med på lasset følger sikkerhetsproblemer. En av Nokias storselgere kan hackes.

Før var mobiltelefoner lukket og låste kasser, men dagens mobiltelefoner er i ferd med å bli fullverdige datamaskiner. Er du i tvil, kan du gå gjennom listen av maskinvare, programvare og funksjoner med store minnebrikker, avanserte operativsystem og funksjoner for å kommunisere og forstå både data og epost-formater.

Dessverre følger det etter hvert da også en annen mulighet med på lasset: Hackere og sikkerhetshull.

Som en av de første eksemplene på dette forteller sikkerhetsfirmaet @stake at Nokias storselger til næringslivet, modell 6210, kan hackes og blokkeres. En hacker kan sende et tilpasset vCard visittkort til mobilen, noe som låser alt på telefonen. Heldigvis holder det å fjerne batterier for å restarte og fjerne problemet.

Problemet er trolig lite, for en hacker må vite at brukeren har en 6210-telefon og hvilken versjon av programvaren mobilen bruker.

Men mange sikkerhetsanalytikere spår at mobilhacking kan bli et stort problem. Marerittet er at hackere klarer å lage programvare som tukler med selve sende-elektronikken i en mobil. Da vil mobilen for eksempel kunne brukes til å sperre alle tilgjengelige kanaler i en GSM-sone eller legge på alle samtaler, har eksperter tidligere advart overfor digi.no.

Til toppen