BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokia utfordrer Google Earth i nettleseren

Både 3D-bygninger og gatebilder er på plass, blant annet i Oslo.

Jernbanetorget i Oslo vist i Ovi Maps 3D.
Jernbanetorget i Oslo vist i Ovi Maps 3D.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. apr. 2011 - 08:56

Nokia utvidet karttjenesten Ovi Maps med en 3D-funksjon som gjør det mulig å sveve i forholdsvis lav høyde mellom bygninger og trær i et utvalg av byer, blant annet Oslo. Det hele gjøres i nettleseren, men avhenger av en egen plugin. Denne er tilgjengelig for Windows og Mac og fungerer med utvalgte nettlesere.

Den tekniske løsningen minner mye Google Earth, som også kan vises i nettleseren ved hjelp av en plugin. Men 3D-materialet er etter alt å dømme blitt laget på en mer automatisert måte enn 3D-modellene Google tilbyr.

Bak 3D-innholdet i Ovi Maps 3D står nemlig svenske C3 Technologies. Selskapet er leverandør av tilsvarende teknologi til blant annet Finn.no. Løsningen er opprinnelig basert bildeprosesseringsteknologi utviklet av Saab for missiler. Teknikken gjør det blant annet mindre krevende å få med detaljer som trær.

Også trærne rundt Frihetsgudinnen i New York er i 3D i Nokias Ovi Maps 3D.
Også trærne rundt Frihetsgudinnen i New York er i 3D i Nokias Ovi Maps 3D.

Foreløpig er Ovi Maps 3D i betaversjon. Den fungerer likevel godt, men oppløsningen og mulighetene til å zoome tett innpå, kunne ha vært bedre. Tjenesten gjør det også mulig å komme helt ned på gataplan ved hjelp av gatebilder. Men det virker som om Street View-bildene til Google er litt skarpere.

Som en del av avtalen mellom Nokia og Microsoft skal Nokia-eide Navteq levere kartinnhold til Bing. 3D-tjenesten er trolig blant dette, og kombineres den med teknologien i Bing Maps, kan det nok bli en riktig så attraktiv tjeneste.

    Les også:

Nokia kom med et blogginnlegg om betaversjonen like etter at denne artikkelen ble publisert

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.