FORBRUKERTEKNOLOGI

Nokia-utspill undergraver Opera

Nokia mobile nettleser blir åpen kildekode, noe Opera medgir blir en utfordring.

24. mai 2006 - 09:10

Nokia melder at de frigir kildekoden til motoren til sin nyeste nettleser for S60-plattformen, Web Browser for S60. Koden slippes under BSD-lisensen. Det innebærer at videre bruk av koden er nærmest fritt, i motsetning til GNU-lisensen (GPL) som krever at all kode som innlemmer GPL-kode også må gjøres tilgjengelig under GPL.

Kildekoden kan lastes ned fra WebKit Open Source Project, et prosjekt som allerede huser flere applikasjoner til Mac OS X, blant dem nettleseren Safari som Nokias mobile nettleser bygger på.

I likhet med de mobile utgavene av nettleseren til norske Opera Software, konverterer Nokia-nettleseren vanlige websider slik at de kan vises på langt mindre skjermer. Den er kompatibel med Ajax-teknologier og støtter dynamisk html og skriptspråk. Kildekoden som frigis, inneholder videre minnehåndtering, muspeker, kode for å gjengi rammer («frames») som tabeller, støtte til tekstsøk, og et referansebrukergrensesnitt.

Nokia sier utspillet er starten på en offensiv fra deres side med bidrag til åpen kildekode. De forplikter seg blant annet til å skjenke videre forbedringer av den mobile nettleseren til åpen kildekodefellesskapet straks de er klare.

Nokia mener de vil bidra til «redusert fragmentering innen neste generasjon av mobile nettlesere, forenklet utvikling av innhold til den mobile web, og sette fart i bruken av mobile nettjenester. Selskapet legger opp til at nettleseren vil enkelt kunne overføres til andre teknologiske plattformer. Det innebærer muligheten for at den samme nettleseren dukker opp på Windows Mobile og Linux, uten at Nokia sier dette direkte.

Utspillet til Nokia innebærer at utviklere og leverandører får gratis tilgang til teknologi og kode tilsvarende det som er grunnlaget for forretningsmodellen til Opera.

– Nokias åpen kildekodebaserte Web Browser for S60 leder veien for Internett-surfing på mobile apparater, heter det i en uttalelse fra en av toppsjefene i T-mobile International, der det åpent antydes at denne nettleseren vil legges til grunn for nye tjenester.

Slår dette til hos andre operatører, kan Opera vente problemer.

- Nokias S-60-nettleser og Apples Safari er begge basert på åpen kildekode-nettleseren KHTML. Vi ser dette primært som et markedsføringsfremstøt fra Nokia fordi man ikke selv ikke vil ansette egne utviklere.

- Lykkes Nokia med å lage en egen nettleser, vil omsetning vår i Nokia-markedet gå ned, medgir markedsdirektører i Opera, Rolf Assev til digi.no. Oppsiden vil være at legger Nokia inn en nettleser i alle sine Symbian-mobiler, vil en nettleser bli et krav for alle andre mobiler og det vil gi oss drahjelp, føyer Assev til.

Det er dessuten ofte ikke mobiltelefon-produsentene, men operatørene som bestemmer hva som skal legges inn, påpeker han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.